Zanimljivosti

Pentagon se sprema za topljenje leda na Arktiku

2511arktik
P
entagon priprema svoju prvu strategiju za područje Arktika, jer ubrzano topljenje leda na tom području daje podstrek globalnoj trgovini i iskorišćavanju energije, ali bi taj proces mogli pratiti i sukobi, rekao je američki ministar odbrane Čak Hejgel tokom konferencije u kanadskom Halifaksu, prenose svjetske agencije.

Pentagon se sprema za topljenje leda na Arktiku
Portal AnalitikaIzvor

Čak Hejgel je tokom konferencije o bezbjednosti u Kanadi rekao da će američka vojska razviti svoju infrastrukturu i mogućnosti, i nastaviti s odbranom američkog suverenitera oko Aljaske. On je naglasio da je dio nove strategije i saradnja s ostalim zemljama na području Arktika, uključujući i Rusiju.

'Tokom istorije ljudi su se trudili otkriti nove granice, a nakon novih otkrića obično su uslijedili sukobi', rekao je američki ministar. 'Ne možemo izbrisati istoriju, ali možemo se potruditi da se ona ne ponovi na Arktiku', dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posljednih je mjeseci nekoliko puta naglasio, da je Arktik ključan za budućnost ruske privrede i bezbjednosti, a nedavno je obnovio neke vojne baze u tom području.

Led na području Arktika se 2012. godine smanjio na najmanju površinu, od kada je počelo satelitsko snimanje početkom 1970-ih godina, a mnogi stručnjaci smatraju da će se do sredine ovog vijeka led potpuno topiti tokom ljeta.

Kako se led povlači, tako se brodovi sve više koriste kraćim putem između Atlantika i Pacifika, a sve je veća konkurencija među potencijalnim istraživačima naftnih i gasnovodnih polja u podmorju.

Hina

Portal Analitika