Društvo

PAVIĆEVIĆ: Iza peticije stoje Bešić i Komar

2411milospavicevicok
P
redstavnik u Vijeću studenata Fakulteta političkih nauka (FPN), Miloš Pavićević, tvrdi da iza peticije studenata tog Fakulteta stoje doc. dr Olivera Komar i doc. dr Miloš Bešić. U peticiji koja je dostavljena Studentskom vijeću FPN-a i Vijeću Fakulteta traži se i smjena predstavnika studenata.

PAVIĆEVIĆ: Iza peticije stoje Bešić i Komar
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Pavićević navodi da je peticija „posljednji je u nizu primjera brojnih manipulacija i neregularnosti koje se posljednjih mjeseci dešavaju na FPN-u“.

„Naime, radi se o peticiji koja je potpisivana za povratak doc. dr Bešića na Fakultet, a koja je nekoliko dana nakon što je dostavljena Rektoratu UCG, u istoj formi i sa istim potpisima, iskorišćena pod izgovorom da su studenti za smjenu svojih predstavnika!“, stoji u saopštenju predstavnika studenata FPN-a.

Pavićević iznosi tvrdnje da se u peticiji nalazi potpis predstavnika studenata Budimira Andrića „što znači da je on za svoju smjenu“, te da su „među potpisnicima i studenti drugih fakulteta, kao i oni koji više nijesu studenti Fakulteta već su studije završili prije nekoliko godina“.

„Jedna stranica peticije na kojoj se nalazi 10-ak potpisa potpisana je istim rukopisom, a među 600 potpisa studenata koji su navodno za smjenu svojih predstavnika, su i potpisi prikupljeni u elektronskoj peticiji za povratak doc. dr Miloša Bešića na FPN. Među potpisima koji su prikupljeni elektronskim putem, a potom podmetnuti za smjenu studentskih predstavnika su imena profesorice Olivere Komar i asistenta Uglješe Jankovića. To znači da su doc. dr Komar i mr Janković za smjenu legitimno izabranih studentskih predstavnika, čime narušavaju autonomiju studentskih tijela“, stoji u saopštenju predstavnika studenata u Vijeću Fakulteta.

Pavićević tvrdi da se profesorica i asistent „konstantno miješaju u studentska pitanja“, i navodi primjer da su njih dvoje „bili prisutni i postavljali pitanja predsjedniku SVFPN-a na studentskom sastanku koji je održan prošle sedmice“, što je Pavićević smatra nezamislivim u akademskoj praksi.

„Svima koji su bolje upućeni u dešavanja na Fakultetu jasno je i ko stoji iza pomenute peticije. Iako su izbori za dekana završeni prije skoro dva mjeseca, doc. dr Komar i dalje na sve načine i ne birajući sredstva, pokušava da protivpravno obezbijedi sebi većinu u Vijeću Fakulteta. Pod izgovorom da se bori za povratak doc. dr Bešića na Fakultet, ona se zapravo bori za vlast na Fakultetu do koje bi lakše došla zajedno sa njim“, izričit je Pavićević.

Predstavnik studenata u Vijeću FPN-a navodi da su profesoricu Komar „na izborima za dekana podržali docent koji se suočen sa pravnim posljedicama povukao sa Fakulteta i asistent koji je i dalje u Vijeću FPN-a iako ne ispunjava pravne propise“.

„Dakle, sve se vrti oko nevjerovatne ambicioznosti kandidatkinje za dekanicu, koja nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da joj je propala namjera da upravlja Fakultetom. Kroz ankete čiji je tvorac, neformalne sastanke sa studentima u kabinetu i na mjestima van Fakulteta i brojne druge aktivnosti koje su nezamislive u akademskoj zajednici, stvara atmosferu da studentski predstavnici ne rade svoj posao i da ih treba smijeniti“, zaključaj je saopštenja Miloša Pavićevića.

Portal Analitika