Svijet

Postignut dogovor o iranskom nuklearnom programu

2411iran
P
redstavnici šest velikih svjetskih sila postigli su u Ženevi dogovor sa delegacijom Irana o privremenom obustavljanju nuklearnog programa te zemlje.

Postignut dogovor o iranskom nuklearnom programu
Portal AnalitikaIzvor

Potvrdu da je sporazum tokom noći postignut dali su francuski i iranski ministri spoljnih poslova, kratko potvrdivši novinarima koji su čekali u hotelskom lobiju da su se dvije strane dogovorile, prenosi AP.

“Da, imamo dogovor”, rekao je šef diplomatije Irana Muhamed Džavad Zarif, nakon pet dana pregovora.

Slično je odgovorio i francuski ministar Loran Fabijus, podigavši palac u znak potvrde o uspješnom završetku razgovora.

Prema ranijim navodima medija, cilj je bio da Iran pristane na šestomjesečno zamrzavanje svog nuklearnog programa, dok bi istovremeno u tom periodu bile djelimično ukinute sankcije.

Rojters prenosi riječi neimenovanog zapadnog dipomate, koji je rekao da će Iran moći da dobije 4,2 milijarde američkih dolara, nakon što zaustavi svoj nuklearni program.

Američki predsjednik Barak Obama kasno sinoć se iz Bijele kuće obratio naciji, rekavši da je dogovor sa Iranom “važan prvi korak”, koji će spriječiti tu zemlju da napravi nuklearno oružje.

On je obećao i da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće uvoditi nove sankcije Iranu tokom narednih šest mjeseci, što će, kako navodi AP, sigurno razljutiti one američke kongresmene koji su se zalagali za još oštrije mjere.

Obama je, ipak, poručio da će pritisak biti pojačan ako Iran ne bude u potpunosti ispunio dogovoreno.

Kasno sinoć se oglasio i izraelski ministar za obavještajne poslove Juval Stajnic, koji je nezadovoljan postignutim dogovorom, ocijenivši da je u pitanju “prevara”.

Stajnic, koji je zadužen za nadzor iranskog nuklearnog programa u izraelskoj vladi, rekao je da nema razloga da svijet slavi zbog dogovora iz Ženeve.

“Dogovor koji je postignut zasniva se na iranskoj prevari i samoobmanjivanju”, zaključio je on.

Svjetske sile traže od Irana da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program, zato što smatraju da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran tvrdi da je svrha tog programa isključivo mirnodopska proizvodnja električne energije i izotopa u medicinske svrhe.

U pregovorima učestvuju pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinejnih nacija (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Njemačka, odnosno grupa 5+1.

Izvor: MINA; foto: b92.net

Portal Analitika