Društvo

RATKOVIĆ: Agencija za antikorupciju će dodatno zaštiti „zviždače“

2411ratkovic
Z
aštita zaposlenih koji ukazuju na korupciju i nepravilnosti u radu prvi put je u Crnoj Gori regulisana usvajanjem Zakona o državnim službenicima i namještenicima, pišu Vijesti.

RATKOVIĆ: Agencija za antikorupciju će dodatno zaštiti „zviždače“
Portal AnalitikaIzvor

„Važeći Zakon propisuje da je državni službenik ili namještenik koji je podnio prijavu nadležnom organu, nakon što je u vršenju poslova došao do saznanja da je izvršeno djelo protiv službene dužnosti ili krivično djelo ili radnja sa obilježjima korupcije, dužan da svog neposrednog rukovodioca pismeno obavijesti o podnošenju prijave“, kazala je direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković.

Ona je dodala da je rukovodilac dužan da preduzme sve mjere kako bi tom državnom službeniku ili namješteniku obezbijedio anonimnost, zaštitu od svih oblika diskriminacije, suspenzije, prestanka radnog odnosa i ograničavanja ili uskraćivanja drugih prava koje on ima.

Ratković podsjeća da je zaštita „zviždača“ proširena na sve zaposlene u Crnoj Gori odredbama izmjena i dopuna Zakona o radu, usvojenim 2011. godine. Ona otkriva da su u međuvremenu, međunarodni eksperti i Evropska komisija ukazali na potrebu daljeg unapređenja zaštite ovih ljudi, pišu Vijesti.

„Zbog navedenog, kao i potrebe daljeg unapređenja zakonodavnog i institucionalnog antikorupcijskog okvira, Vlada Crne Gore se jasno opredijelila, kroz usvajanje Akcionog plana za poglavlje 23 (mjere 2112 i 2127) za donošenje Zakona o Agenciji za antikorupciju kojim će se, između ostalog, detaljno urediti i do kraja definisati pitanje zaštite „zviždača““, navodi Ratković.

Direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu napominje da je EK u Izvještaju o napretku za 2013. sugerisala   potrebu zaštite „zviždača“ u praksi, „bez bilo kakvog zahtjeva za donošenjekm posebnog zakona koji će isključivo tretirati pitanje zaštite „zviždača“.

Ona naglašava de će njihova zaštita dodatno ojačati donošenjem Zakona o Agenciji za antikorupciju kojim se planira da Agencija bude eksterna instanca kojoj „zviždači“ mogu direktno prijaviti sumnje u postojanje korupcije ili druga ugrožavanja javnog interesa u slučajevima koji će biti propisani tim zakonom, pišu Vijesti.

„Poštovanjem odredaba Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika, kao i usvajanjem i doslijednim sprovođenjem planova integriteta u organima državne uprave očekujemo da će se poboljšati uslovi za primjenu instituta „zviždača“ i njihove zaštite kod nas“, zaključila je Vesna Ratković.

Izvor: Vijesti; foto: gov.me

Portal Analitika