Politika

U Petnjici propala prva runda pregovora DPS-a i BS-a

2411petnjica
P
regovori o formiranju buduće lokalne vlasti u Petnjici između Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke nijesu uspjeli. Dan piše da DPS nije prihvatio uslov BS-a, koja je tražila 30 odsto raspoloživih mjesta u lokalnoj administraciji Petinjice.

U Petnjici propala prva runda pregovora DPS-a i BS-a
Portal AnalitikaIzvor

Da pregovori nijesu dali rezultate, u izjavi za Dan potvrdio je i predsjednik Odbora Bošnjačke stranke u Petnjici Adnan Muhović. On je naveo da prijedlozi Bošnjačke stranke nijesu naišli na razumijevanje kod pregovaračkog tima DPS-a.

Prema njegovim riječima DPS je odbio zahtjev Bošnjačke stranka koja je tražila da njeni kadrovi u budućoj vlasti zauzmu 30 odsto raspoloživih mjesta.

„Pregovori su zapeli već na prvom koraku. Jednostavno, DPS nije prihvatio naše uslove. Odbio je prijedlog u kome smo naznačili da izričito tražimo 30 odsto raspoloživih mjesta u lokalnoj administraciji. Između ostalog, zahtijevali smo da Bošnjačkoj stranci pripadne mjesto predsjednika lokalnog parlamenta, zatim sekretara jednog sekretarijata, kao i određena direktorska mjesta u javnim ustanova čiji je osnivač opština. Međutim, takav predlog je odbio pregovarački tim Demokratske partije socijalista, zbog čega je i izostalo sklapanje koalicionog sporazuma“, istakao je Muhović.

On je najavio da će pregovori sa DPS-om ipak biti nastavljeni i da će od toga, u velikoj mjeri, zavisiti sastav buduće lokalne vlasti u Petnjici, novoformiranoj opštini u kojoj na lokalnim izborima, 16. novembra, nijedna politička grupacija nije osvojila apsolutnu vlast.

Muhović je istakao da je u datim okolnostima sklapanje koalicije između Demokrataske partije socijalista i Socijaldemokratske partije prosto nemoguća misija i da se buduća vlast ne može formirati bez Bošnjačke stranke.

Lideri DPS-a i BS-a, Milo Đukanović i Rafet Husović, ranije su ukazali na spremnost dviju stranaka da naprave dogovor u Petinjici.

Na nedavno održanim lokalnim izborima na kojima je biran 31 odbornik, od ukupno upisanog 6.331 birača, pravo glasa iskoristilo je 3.210 glasača ili 50,7 odsto. Nijedna od sedam partija, koliko ih se našlo u izbornoj trci, nije osvojila apsolutnu većinu, tako da će buduća vlast zavisiti od postizborne kombinatorike u kojoj učestvuju DPS, SDP, Bošnjačka partija i SNP.

Najviše glasova, i to 1.457, osvojio je DPS, što mu je donijelo 15 odborničkih mandata. Na drugom mjestu našao se SDP sa 11 mandata, osvojenih zahvaljujući podršci 1.102 birača. Bošnjačka stranka dobila je povjerenje 430 birača, tako će je u budućem sastavu lokalnog parčlamenta predstavljati četiri odbornika. SNP je sa 97 glasova uspio da osvoji jedno odborničko mjesto.

Portal Analitika