Politika

Krivokapić: Važno podsticanje saradnje sa SAD-om

23krivi
Z
a Crnu Goru je izuzetno važno da podstiče i unaprjeđuje saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama SAD, kao strateškim partnerom na putu daljeg demokratskog razvoja naše države, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić tokom susreta sa Nensi Pelosi, liderom demokrata u Kongresu SAD-a.

Krivokapić: Važno podsticanje saradnje sa SAD-om
Portal AnalitikaIzvor

Iz Skupštine je saopšteno da je Krivokapić zahvalio Pelosi na kontinuiranoj podršci koju SAD pruža Crnoj Gori u realizaciji jednog od njenih ključnih prioriteta – integracije u NATO alijansu.

„Dalja demokratizacija i jačanje vladavine prava su pitanja od presudnog značaja za Crnu Goru od kojih zavisi dinamika i kvalitet   integracionih procesa u kojima se nalazimo“, naglasio je Krivokapić.

Sagovornici su posebno istakli formiranje crnogorskog kokusa u američkom Kongresu kao novi važan mehanizam daljeg snaženja partnerstva između dvije zemlje.

Tokom posjete SAD-u Krivokapić je u Vašingtonu održao predavanje na Strateškoj sesiji koja je održana u americkom Atlantskom savjetu, na temu “Crna Gora i NATO”.

Između ostalog on je naglasio da članstvo u NATO za Crnu Goru znači savezništvo sa demokratskim i ekonomskim prosperitetnim državama svijeta.

„Biti zajedno sa takvim zemljama za Crnu Goru znači više demokratije i vladavine prava. Članstvo u NATO stvara uslove i za intenzivniji ekonomski razvoj i više pravih strateških investitora koji će donositi benefite našoj ekonomiji”, naglasio je Krivokapić.

Odgovarajući na brojna pitanja učesnika sesije Krivokapić je naglasio da će Crna Gora nastaviti sa ispunjavanjem kriterijuma za članstvo U NATO, navodeći da bezbjednosni okvir Alijanse posebno potreban regionu koji je u nedavnoj prošlosti bio mjesto tragičnih sukoba .

Na sesiji je u ime Atlantskog savjeta govorio i Ian Bžežinski, američki ekspert za vanjsku politiku i vojna pitanja.

Predsjednik Krivokapić je posjetio i Pomorsku akademiju u Anapolisu i susreo se sa Bojanom Perošević prvom Crnogorkom, polaznicom ove prestižne Akademije.

(CdM)

 

Portal Analitika