Region

Josipović: Zločini nemaju veze s ćirilicom

23josipovic-ivo
S
vako ko je počinio ratni zločin mora da bude kažnjen, bez obzira na to koje je nacionalnosti, ali to nema veze s ćirilicom, kaže Ivo Josipović.

Josipović: Zločini nemaju veze s ćirilicom
Portal AnalitikaIzvor

"Ako kažemo da je ćirilica simbol zločina, onda svi koji njome pišu imaju etiketu zločinca. A to naprosto nije tako", rekao je hrvatski predsednik za Večernji list komentrišući prikupljanja potpisa za referendum o ćirilici.

Protivnici ćirlice okupljeni oko Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara pokrenuli su prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi nacionalne manjine imale pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čine najmanje polovinu stanovništva jedinice lokalne samouprave. Prema važećim propisima, to pravo sada imaju manjine ako u jedinici lokalne samouprave čine više od trećine stanovnika.

Povod za pokretanje referenduma je postavljanje dvojezičnih latinično-ćirličnih tabli na zgradama javnih i državnih ustanova u Vukovaru, što je izazvalo napetosti i proteste protivnika ćirilice. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. u Vukovaru živi 34,87 odsto stanovnika srpske nacionalnosti.

Iz hrvatske Vlade su najavili da će ustavnim promjenama spriječiti raspisivanje referenduma o pravima manjina.

(rtcg.me)

 

Portal Analitika