Svijet

Diplomatski rat Egipta i Turske

egipat
O
dnosi Egipta i Turske dodatno su pogoršani pošto je turski ambasador u Kairu proglašen personom non grata. Tursko ministarstvo je uzvratilo istom mjerom.

Diplomatski rat Egipta i Turske
Portal AnalitikaIzvor

Odnosi dvije zemlje zategnuti su još od jula, kada je egipatska vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, koga Turska podržava, a zatim turski premijer Redžep Tajip Erdogan osudio nasilje vojske nad demonstrantima - Morsijevim pristalicama u Kairu 14. avgusta.

Tada je u samo jednom danu ubijeno najmanje 627 ljudi, a već sljedećeg dana Kairo i Ankara su saopštili da povlače svoje ambasadore na konsultacije.

Od tada se na svoj položaj vratio samo turski ambasador Husein Avni Botsali u Kairo, dok egipatski ambasador Abderahman Salah el Din nije otišao u Ankaru.

U saopštenju egipatskog ministarstva ističe se da će turskom ambasadoru biti naloženo da napusti Egipat, a da je vlada u Kairu odlučila da diplomatsko predstavništvo Turske svede na nivo otpravnika poslova posle nedavnih "provokativnih" poruka turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

"Pozdravljam Morsijev stav protiv sudstva. Poštujem ga, a ne poštujem one koji mu sude", rekao je Erdogan u četvrtak.

Turska "pokušava da okrene javno mnjenje protiv egipatskih interesa, podržavajući sastanke organizacija koje nastoje da izazovu nestabilnost u zemlji", izjavio je danas portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova Badr Abdelati, aludirajući na islamistički pokret Muslimanska braća, koji podržava Morsija. (B92)

 

Portal Analitika