Društvo

Ulrike Lunaček podržala inicijativu za veće učešće žena u crnogorskom Parlamentu

2311ulrike
Č
lanica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček uputila je juče otvoreno pismo podrške Centru za ženska prava, povodom inicijative za izmjenu važećeg Zakona o izboru odbornika i poslanika, čiji je cilj veće učešće žena u radu Skupštine Crne Gore i lokalnih vlasti, saopštila je direktorica Centra Maja Raičević.

Ulrike Lunaček podržala inicijativu za veće učešće žena u crnogorskom Parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

„Kao članica Evropskog parlamenta aktivna u Komitetu za ženska prava i rodnu ravnopravnost, sa zadovoljstvom u potpunosti podržavam vašu kampanju za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika i omogućavanje učešća barem 30 odsto žena u radu Skupštine Crne Gore i lokalnih vlasti.

Crnogorski parlament ima samo 16 odsto žena među svojim članovima. Krajnje je vrijeme da žene zahtijevaju jednaku zastupljenost u državnim službama”, navodi se u pismu podrške Lunaček.

U inicijativi više nevladinih organizacija se kaže:

“Zahtijevamo od  predsjednika Skupštine Crne Gore, predstavnika Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces,  poslanika i poslanica svih političkih partija – da iskažu punu političku zrelost i odgovornost za sve do sada deklarativno iskazano kada je u pitanju rodna ravnopravnost, te da podrže priloženi predlog amandmana. To je i obaveza koja proizilazi iz Ustava Crne Gore, Zakona o rodnoj ravnopravnosti, niza obavezujućih nacionalnih dokumenata poput Akcionog plana za poglavlje 23, Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti 2013-2017 , kao i brojnih međunarodnih konvencija kojima se Crna Gora obavezala na vođenje politike rodne ravnopravnosti.

Zahtijevamo da predsjednik Skupštine Crne Gore, kao deklarisani socijaldemokrata i kao predsjedavajući Parlamentarne skupštine OEBS-a podrži predložene amandmane, tim prije što oni omogućavaju realizaciju preporuka OEBS-a/ODILJP-a i Savjeta Evrope o većem učešću žena u političkom životu, zatim Rezolucije  Evropskog parlamenta o statusu žena na zapadnom Balkanu (4. april 2013.), kao i obavezujućih preporuka  Komiteta Ujedinjenih nacija za zabranu diskriminacije žena (novembar 2011.),  koje od države Crne Gore zahtijevaju da do kraja 2013. mijenja izborno zakonodavstvo „osiguravajući da u svakoj grupi od tri kandidata na izbornim listama političkih partija bude najmanje jedna žena“, navodi se u saopštenju nevladinih organizacija Centar za ženska prava, Akcija za ljudska prava, Anima Kotor, Centar za građansko obrazovanje, Centar za prava djeteta, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za romske inicijative, Evropski pokret u Crnoj Gori, Građanska alijansa, Institut za socijalnu inkluziju, Juventas, SOS telefon Nikšić, Sigurna ženska kuća, Udruženje paraplegičara Podgorica, i Vladavina prava.

foto: m-magazine.org

 

Portal Analitika