Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • JERGOVIĆ: Jezik se danas ne upoznaje preko pisaca kao što je Ljubiša, nego uglavnom preko psovača

JERGOVIĆ: Jezik se danas ne upoznaje preko pisaca kao što je Ljubiša, nego uglavnom preko psovača

2311Miljenko-Jergovi
Ž
ao mi je što se danas matemji jezik na cijelom njegovom području, a koji zovemo raznim imenima, ne upoznaje preko velikih pisaca kakav je Stefan Mitrov Ljubiša, nego se uglavnom prepoznaje preko psovki i preko psovača, kazao je hrvatski književnik Miljenko Jergović, nakon što mu je juče na svečanoj sjednici Skupštine opštine, povodom Dana oslobođenja Budve, uručena nagrada festivala "Grad teatar" za književno stvaralaštvo "Stefan Mitrov Ljubiša", pišu Vijesti.

JERGOVIĆ: Jezik se danas ne upoznaje preko pisaca kao što je Ljubiša, nego uglavnom preko psovača
Portal AnalitikaIzvor


Žiri kojim je predsjedavala rediteljka

Vida Ognjenović

i koji su činili pisac

David Albahari

i dramaturg i esejista

Božo Koprivica

, jednoglasno je ljetos dodijelio nagradu Jergoviću.



„Kao i Stefan Mitrov Ljubiša, Jergović osjeća zov javne scene i hrabro mu se odaziva. On je onaj ko u svojim kolumnama podsjeća javnost na to da je zajednički kultumi idiom bogatstvo, a ne opasnost po identitet. On dosljedno poziva na intelektualnu uzbunu, jer šovinizam prijeti da postane prihvaćena draštvena norma. On opominje sa strahom i brigom koliko je opasno živjeti u  draštvu u kojem jedino mržnja može biti siguma", kazala je Ognjević na svečanoj sjednici.



"Ja nijesam ni porijeklom ni rođenjem ni Crnogorac, ni Budvanin, ali mi ovog trenutka, može biti samo zbog toga žao", poračio Jergović, polaskan obrazloženjem žirija.



"Meni je ova nagrada silno važna, prije svega zbog sastava žirija, jer upravo sastv žirija govori da li su nagrade važne, ili nisu važne. Ovo je jedan važan žiri. Drago, ova nagrada mi je izuzetno važna zbog imena Stefana Mitrova Ljubiše, koji je u neko drugo vrijeme, za koje danas mnogi tvrde da je bilo puno gore od današenjeg, neko vrijeme koje se danas smatra neslobodnim vremenom, za razliku od ovog današenjeg, koje bi trebalo biti slobodno, bio važan, prisutan i čitan lektirni pisac generacija jugoslovenskih učenika, koji su iz Kanjoša Macedonovića i tekst Stefana Mitrova Ljubiše upoznavali svoj maternji jezik", istakao je Jergović.

 

foto: 6yka.com, projectklin.wordpress.com

Portal Analitika