Društvo

Stan neće moći da se proda ako zgrada nema sertifikat

2311zgrada
O
d januara 2015. godine nijedan stan neće moći da se proda na tržištu, ukoliko zgrada nema sertifikat kao dokaz da ispunjava standarde energetske efikasnoti.To je predviđeno Pravilnikom o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada koji je predstavljen u Privrednoj komori u okviru naučnog skupa o regulatornom okviru u oblasti energetske efikasnosti zgrada.

Stan neće moći da se proda ako zgrada nema sertifikat
Portal AnalitikaIzvor


Kako piše "Pobjeda",investitori u Crnoj Gori su do sada energetsku efikasnost kod zgrada primjenjivali shodno svojim mogućnostima i opredjeljenjima“, naglasila je Tatjana Vujošević iz Direktorata za građevinarstvo, pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma.



U budućnosti na to će ih, kako kaže Vujošević, obavezivati Pravilnik o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada, koji stupa na snagu od januara 2015. godine



Od klase u kojoj se zgrada bude nalazila zavisiće i cijena stanova u njoj.



„Ako je klasa manja investitor će jeftinije moći da proda svoj u zgradu. Ako lokacija zavređuje mnogo veću cijenu, onda će vjerovatno uložiti više u energetsku efikasnost, kako bi na tržištu dobio bolju cijenu“, kazala je Vujošević.

foto: skyscrapercity.com

Portal Analitika