Svijet

Pet teorija o ubistvu Kenedija

1611kenedi
U
SAD će danas biti obilježeno pola vijeka od ubistva predsjednika Džona Kenedija. Meci koji su prozujali vazduhom tog 22. novembra 1963. u Dalasu okončali su život čovjeka koji je bio predmet bespogovornog obožavanja, iako je po novijim svjedočenjima bio daleko od sveca.

Pet teorija o ubistvu Kenedija
Portal AnalitikaIzvor

Teorije o počiniocima ubistva su brojne, ali i dalje stoji pitanje - ko je ubio Kenedija? Ovde smo sumirali pet teorija zavere o atentatu na Kenedija.

1: Mafija i Kubanci

Teorija o umiješanosti mafije u ubistvo Džona Kenedija ima više slojeva. Glavni je da su se mafijaši pod vođstvom bosa Džimija Hofe time osvetili njegovom bratu Robertu, tadašnjem vrhovnom državnom tužiocu, koji je organizovao policijske akcije protiv njih.

Hofa je navodno ubijedio Osvalda da ubije predsjednika, a potom prikrio tragove tako što je mafijašu Rubiju naredio da likvidaciju Osvalda. U drugim varijantama Kenedi i njegov brat preko svog oca Džozefa bili su povezani sa čikaškom mafijom koja im je obezbjeđivala novac, pomagala da namještaju izbore, a dijelili su i ljubavnice, poput Džudit Kembel Eksner, koja je prvo bila u vezi sa Džonom Kenedijem, a potom sa bosom Semom Đankanom.

Neki teoretičari zavjere vjeruju da je mafija za platila kubanskoj emigraciji u SAD da ubije Kenedija i svrgne režim Fidel Kastra na Kubi kako bi povratili kontrolu nad kazinima u Havani. Emigranti su bili ljuti na Kenedija zbog debakla tokom invazije na Zaliv svinja kojom su htjeli da povrate vlast na ostrvu, a veza sa Kubom se tu ne završava pošto se i Kastro sumnjiči da je naručio ubistvo.

2: KGB

O umiješanosti Sovjeta postoji nekoliko teorija, prva se naslanja na kubansku krizu zbog koje se premijer Nikita Hruščov osvetio Amerikancima ubivši im predsjednika. Ovu teoriju potpomaže već pomenuti boravak ubice Osvalda u SSSR-u, kao i to što je ujak njegove supruge Marine Prusakove imao čin poručnika u policiji. Osvalda, simpatizera komunizma, navodno je natrag u Ameriku poslao KGB kako bi ubio Kenedija.

1611kenedi2
3: CIA

Zavjeru oko ubistva Kenedija po nekim teorijama organizovala je CIA, koja je navodno strahovala da će predsjednik, nakon što je svojim akcijama dozvolio Kubi da ostane pod komunističkim vođstvom, to isto učiniti i sa Vijetnamom, a u drugoj varijanti CIA je krenula u osvetu protiv Kenedija zbog toga što je potpuštao njenu vrhušku nakon invazije na Zaliv svinja na Kubi, kada je bez posla ostao i Alen Dals, dotadašnji direktor CIA.

4: Džonson i veliki naftaši

Potpredsjednik Lindon Džonson navodno se toliko plašio da mu Kenedi neće dozvoliti da ponovo bude kandidat za tu funkciju na izborima 1964, da je naručio ubistvo šefa Bijele kuće.

U jednoj varijanti ubistvo su finansirali veliki naftaši iz Teksasa, gdje se zločin i desio, pošto bi im Džonson zadržao poreske olakšice, dok je Kenedi planirao da ih ukine. I ovde se u priču upliću Kuba i SSSR, pošto je navodno Džonson prikrio ubistvo Kenedija koje su počinili Kastrovi ljudi kako bi izbjegao početak nuklearnog rata sa Sovjetima.

5: Kletva nule

Naručioci su najmisteriozniji u ovoj verziji, i obuhvataju već pomenuti kler i tajna društva, ali i članove britanske kraljevske porodice. Od 1840. godine svi američki predsjednici koji su započinjali mandat u godini koja se završava nulom ubijeni su ili su umrli tokom predsjedavanja, osim Ronalda Regana koji je preživio atentat 1981. i Džorda Buša Mlađeg koji je živ okončao dva mandata, iako je ulazak u Bijelu kuću obezbijedio 2000. godine.

(tekst: blic. rs)

Portal Analitika