Abiznis

FABRIS: Čeka nas stabilna godina sa umjerenim rastom ekonomije

2211fabris
V
iceguverner Centralne banke Nikola Fabris kazao je u intervjuu za TVCG da će 2014. biti stabilna godina, sa rastom stranih direktnih investicija. Centralna banka, prema njegovim riječima, predviđa stopu rasta crnogorske ekonomije od tri procenta.

FABRIS: Čeka nas stabilna godina sa umjerenim rastom ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

On kaže da KAP ne utiče u većoj mjeri na bruto društveni proizvod Crne Gore, te da smo ostvarili značajan izvoz struje.

- Ova godina je u najboljoj mjeri pokazala ono što smo više puta isticali: KAP je vrlo malo neto izvoznik, jer u ovoj godini, kada smo imali vjerovatno najniži izvoz prozovda KAP-a, naša situacija u platnom bilansu je bila najpovoljnija, jer smo imali manji uvoz struje, a značajan izvoz struje. Tako da mislim da poslovanje KAP-a ne utiče u većoj mjeri na BDP, istakao je Fabris za TVCG.

Fabris očekuje da će 2014. biti stabilna, godina koja će donijeti umjerene stope rasta crnogorske ekonomije.

- Godina koja će značiti progres u velikoj broju oblasti. Prije svega, očekivanja su značajna od porasta stranih direktnih investicija. U ovom trenutku naša prognoza je negdje oko tri odsto, međutim, za male i visoko otvorene ekonomije kao što je Crna Gora prognoze takve vrste su nezahvalne, jer samo jedna velika investicija, ili kretanje gradnje auto-puta može drastično da utiče na promjenu nivoa BDP-a, istakao je Fabris.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem je stabilan i u ovoj godini imamo pozitivno kretanje svih indikatora. Takođe, uvećan je i - bankarski kapital.

- Poslije više godina imamo rast kreditne aktivnosti banaka, imamo i visoku stopu rasta depozita i rekordne nivoe likvidnosti banka. Mada, potencijalni izvor ranjivosti, još uvijek prisutan, jeste visoko učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, mada ono ne odstupa manje od onog nivoa koji je u regionu, ističe Fabris i dodaje da je njih oko 17,7 odsto.

Od gradnje auto-puta, Fabris kaže da bi cnogorska ekonomija osjetila benefite  u većem broju sektora, a svakako da će imati pozitivan efekat na rast BDP-a.

Portal Analitika