Politika

Ružić: Uspjeh Crne Gore uliva nadu Srbiji

2211luksic
U
spjeh procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju uliva nadu Srbiji za njen evropski put, ocijenio je srpski ministar za evropske integracije Branko Ružić u razgovoru sa crnogorskim kolegom, Igorom Lukšićem.

Ružić: Uspjeh Crne Gore uliva nadu Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić i Ružić razgovarali su danas u Budvi, gdje učestvuju na Kongresu evropskih pokreta i civilnog društva jugoistočne Evrope.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Lukšić je ocijenio da je potrebna čvršća saradnja ministara u državama regiona zaduženih za oblast evropskih integracija, jer ona može značajno doprinijeti bržem i kvalitetnijem sprovođenju zadataka iz procesa pridruživanja.

„Ružić je informisao o aktivnostima koje srpska vlada sprovodi u cilju finalizacije pregovaračkog okvira i održavanja prve međuvladine konferencije, ističući da uspjeh procesa integracije Crne Gore uliva Srbiji nadu za njen evropski put“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, dodao da rezultati dijaloga Beograda i Prištine predstavljaju civilizacijski iskorak, i da su, istovremeno, potvrda snage i važnosti EU.

Ružić se saglasio sa tim da saradnju resornih ministara treba dodatno ohrabriti, ocjenjujući da zajednički nastup zemalja zapadnog Balkana prema fondovima EU za projekte u oblasti infrastrukture treba da bude u fokusu te buduće saradnje.

Sagovornici su konstatovali da dobra dinamika bilateralnih odnosa i sadržajan politički dijalog imaju svoju refleksiju i u saradnji javnih administracija dvije države.

Ocijenjeno je da uzlaznu putanju razvoja međudržavnih odnosa treba održavati, u prvom redu, kroz jačanje saradnje na planu evropske integracije, i u tom cilju dogovoreno je i skoro potpisivanje memoranduma o saradnji u toj oblasti.

Ministri su se saglasili i u ocjeni da kvalitativno unaprijeđenu saradnju u regionu, sličnu onoj u okviru Višegradske grupe i drugih regionalnih formata, treba s pravom očekivati u narednoj godini koja, kako su ocijenili, nosi snažnu istorijsku simboliku važnu za evropsku budućnost svake od pripadajućih država.

Portal Analitika