Abiznis

Zatvoren projekat "Umjetnost, plastika, reciklaža"

2211reciklaza
C
entar za inicijative iz oblasti održivog turizma održao je svečanu prezentaciju povodom zatvaranja projekta „Umjetnost, plastika i reciklaža“. Ovaj projekat, finansiran od strane Evropske unije u okviru IPA prekograničnog programa između Albanije i Crne Gore, implementirali su Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Univerzitet „Marin Barleti“ iz Tirane, u partnerstvu sa NVO Zona kulture na crnogorskoj i Deliart Association na albanskoj strani.

Zatvoren projekat "Umjetnost, plastika, reciklaža"
Portal AnalitikaIzvor

Tokom 18 mjeseci, koliko je i trajao projekat, u oblasti Skadarskog jezera kao projektnom području, na nov način je dat doprinos zaštiti životne sredine i ujedno prezentovana reciklirana plastična ambalaža kao sirovina i alternativa u uređenju ambijenta.

Dizajniranjem brojnih umjetnina i predmeta upotrebne vrijednosti napravljenih od reciklirane plastike, umjetnici su svojom kreativnošću pokazali kako plastična ambalaža sa reciklažnim kodovima 2, 4 i 5 ne mora postati otpad, već može dobiti i umjetničku i praktičnu vrijednost. Promocijom aktivnosti neškodljivih po životnu sredinu i uspostavljenom vezom između umjetnika i zaštitnika životne sredine, na inovativan način je unaprijeđena prekogranična saradnja i dat podsticaj jačanju turističkog imidža ove oblasti kao destinacije sa razvijenom sviješću o važnosti zaštite životnog okruženja.

Edukacijom umjetnika o posebnom postupku reciklaže i dizajna u ovom projektu, saradnjom sa zaštitnicima životne sredine, te informisanjem šire javnosti i uključivanjem građana i ostalih institucija u sakupljanje plastične ambalaže, njeno recikliranje i modelovanje u predmete jedinstvenih oblika, kroz pilot program „Umjetnost, plastika i reciklaža“, u oblasti Skadarskog jezera zaživio je međunarodno već primijenjeni koncept „Društvene plastike“.

Ukupna vrijednost projekta je 179.068 eura, od čega je Evropska unija finansirala 84,56 odsto. Implementacija projekta je počela 1.juna 2012. i traje do 1.decembra 2013.godine.

 

Portal Analitika