Društvo

Udruženje roditelji: Kampanja za otvaranje Biblioteke igračaka

2211roditelji.me_logo
U
druženje Roditelji najavilo je početak kampanje za otvaranje prve Biblioteke igračaka u Crnoj Gori - Igračkoteke, čiji je cilj da omogući bolju dostupnost igračaka što većem broju djece.

Udruženje roditelji: Kampanja za otvaranje Biblioteke igračaka
Portal AnalitikaIzvor

Biblioteka igračaka je zamišljena kao mjesto gdje će se igračke iznajmljivati na korišćenje djeci bez ikakve nadoknade, slično iznajmljivanju knjiga iz Biblioteke, i koja bi, kako kažu u Udruženju, time predstavljala oblik podrške osnaživanju porodice na nivou lokalne zajednice.

Biblioteka će posjedovati edukativne igračke namjenjene djeci, ali i jedan broj igračaka za djecu sa smetnjama u razvoju, koje su skupe i često nedostupne.

Ovaj program je okrenut djeci i porodicama iz svih socijalnih grupa, ali će prije svega omogućiti da djeca kojoj roditelji ne mogu da priušte igračke dobiju priliku da se igraju sa igračkama koje podstiču njihov razvoj i koje su odgovarajuće za njihov uzrast.

Pristup adekvatnim igračkama, kao značajnom činiocu razvoja djece, posebno na predškolskom i ranom školskom uzrastu, često je ograničen posebno djeci iz socijalno ugroženih porodica, upravo zbog nedostatka sredstava za nabavku igračaka koje podstiču razvoj djeteta, kažu u Udruženju Roditelji.

Planirano je da se igračke mogu iznajmiti djeci uzrasta od 0 do 14 godina, ali će oni moći sa njima da se igraju u prostoru u kojem će biti smješetena Igračkoteka. U prostoru Biblioteke biće organizovane i radionice za djecu i roditelje, čitalačke sesije i druge edukativne aktivnosti namijenjene osnaživanju porodice i edukaciji djece.

Predviđeno je da Prva biblioteka igračaka bude otvorena u Podgorici  i da bude finansirana od donacija kompanija koje primjenjuju principe korporativno odgovornog poslovanja, kao i uz podršku državnih institucija i javnihpreduzeća.

Udruženje Roditelji poziva sve zainteresovane da donacijama pomognu opremanje i rad Igračkoteke. Ističu da su već dobili podršku šoping centra Delta City koji će krajem decembra biti domaćin humanitarnog događaja Slatki Sajam u toku kojeg će volonteri udruženja uz podršku nekoliko kompanija, ali i građana dobre volje, prikupljati  sredstva za opremanje prostora Igračkoteke.

Slatki Sajam biće organizovan pod sloganom Slatkiš po slatkiš... Igračkoteka!

Učesnici sajma biće kompanije i pojedinci koji su zainteresovani da doniraju svoje proizvode za koje će građani tokom sajma donirati sumu novca po svom izboru, i na taj način pomoći opremanje Biblioteke igračaka.

Koncept biblioteka igračaka u svijetu postoji još od 1935. godine. Ovakve ustanove se uglavnom finansiraju iz fondacija ili donacija građana i društveno odgovornih kompanija, kaže se u saopštenju Udruženja Roditelji.

Portal Analitika