Region

Sabor izmjenio „zakon o švajcarcima“- kamata 3,23 odsto

2211saborok
H
rvatski sabor danas je jednoglasno, sa 101 glasom za, izmijenio Zakon o potrošačkom kreditiranju, kolokvijalno nazvan 'zakon o švajcarcima', na osnovu kojeg bi od početka iduće godine za stambene kredite u švajcarskim francima vrijedjela niža kamata od 3,23 odsto, javlja Slobodna Dalmacija.

Sabor izmjenio „zakon o švajcarcima“- kamata 3,23 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik ministra finansija Boris Lalovac rekao je da je Hrvatska narodna banka (HNB) utvrdila prosječnu ponderisanu kamatnu stopu u 13-godišnjem razdoblju od 2000. do 2013. na stambene kredite vezane uz švajcarski franak (4,62 odsto) . Kad se ta kamata umanji za 30 odsto, dolazi se do kamate od 3,23 odsto.

-Ovaj iznos kamate bio bi na snazi bi sve dok su aktuelne vanredne okolnosti aprecijacije kursa veće od 20 odsto- rekao je Lalovac, naglašavajući kako se troškovi novog obračuna ne smiju prebaciti na korisnike kredita.

HDZ je podržao smanjenje kamata na 'švajcarce', ali se njihovi poslanici pitaju hoće li se na sličan način pomoći građanima koji imaju kredite u eurima, odnosno u kunama. I HDSSB smatra da se premalo brinulo za kredite u eurima i kunama.

Sabor se izjasnio o izmjenama zakona koje su prethodno dogovorili Hrvatska narodna banka, Hrvatsko udruženje banaka i Ministarstvo finansija. U Hrvatskoj je registrovano 55.800 korisnika „švajcarskih“ kredita.

foto: radio101.hr

 

 

 

Portal Analitika