Abiznis

Đurović: Cijene mobilne telefonije najniže u Evropi

2211odborzaekonomijuok
S
kupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas parlamentu da usvoji predlog finansijskog i izvještaja o radu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), prema kojem je regulator prošle godine ostvario dobit od 917 hiljada eura.

Đurović: Cijene mobilne telefonije najniže u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

Protiv usvajanja izvještaja bili su poslanici Demokratskog fronta (DF), koji smatraju da bi EKIP trebalo da ograniči ekstra profit operatora koji iz Crne Gore iznose milione, kao i da su zarade zaposlenih u regulatoru previsoke.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović kazao je da EKIP uporno iznoriše preporuke Odbora za ekonomiju, finansije i budžet o ograničenju zarada zaposlenih, čija je neto vrijednost prošle godine bila u prosjeku veća od 1,5 hiljada eura.

-Neprihvatljivo je da u današnje vrijeme neko ima ovako visoke plate. Neophodno ih je radikalno smanjiti, jer one ne smiju prelaziti visinu zarada poslanika- saopštio je Đukanović.

On je dodao i da je, prema podacima iz izvještaja, u prošloj godini 1,97 miliona eura isplaćeno za bruto zarade zaposlenih u EKIP-u.

-Kada se taj iznos podijeli sa 70 zaposlenih i 12 mjeseci u godini, proizilazi da su bruto zarade bile 2,3 miliona eura- naveo je Đukanović.

Predsjednik Savjeta EKIP-a Šaleta Đurović tvrdi da je prosječna zarada zaposlenih u prošloj godini, ne računajući nadoknade, iznosila 1,1 hiljadu eura, kao i da su one ove godine snižene deset odsto.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kazao je da bi EKIP kao regulator trebalo da obezbijedi konkurentnost na tržištu, umjesto što dozvoljava da se između operatora pravi kartel dogovor.

-Operateri već pet do šest godina imaju 50 odsto obrta koji je čist profit, što je čista eksploatacija Crne Gore- rekao je Medojević.

On smatra da je u Crnoj Gori neophodno racionalizovati rad regulatornih agencija i tijela, kojih ima previše za jednu siromašnu zemlju.

Đurović tvrdi da EKIP sve radi u skladu sa zakonskim propisima, kao i da su cijene mobilne telefonije u Crnoj Gori najniže u regionu i Evropi.

-Dobit operatora, nakon što izmire svoje obaveze prema državi, je njihovo pravo. Da bi se došlo do tolike dobiti, neophodne su i velike investicije- naveo je Đurović.

(Mina biznis)

Portal Analitika