Politika

KOVAČEVIĆ: Uvrede i prijetnje postaju neprimjeren način komunikacije u Skupštini

2211kovacevic
P
redsjednica NVO Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević kazala je za Portal Analitika da je jučerašnja polemika između premijera Mila Đukanovića i poslanika Pozitivne Dritana Abazovića jasan pokazatelj da uvrede i prijetenje postaju neprimjeren način komunikacije u Skupštini, a da je tolerancije i uvažavanje sagovornika - sve manje.

KOVAČEVIĆ: Uvrede i prijetnje postaju neprimjeren način komunikacije u Skupštini
Portal AnalitikaIzvor

- Premijer je na jučerašnoj sjednici Skupštine demonstrirao nivo političke kulture koji nije primjeren najvažnijoj političkoj instituciji, ali ni prvom čovjeku izvršne vlasti. Uvrede i prijetnje u poslednje vrijeme postaju standard komunikacije u Parlamentu, jer je ovo treći slučaj, u posljednjih par mjeseci da se iz skupštinskih klupa poziva na obračun, kaže Kovačević za Portal Analitika.

Prema njenim riječima, tolerancija i uvažavanje sagovornika bila je jedna od glavnih obilježja ponašanja poslanika, ali da događaji u proteklih par mjeseci govore da se situacija promijenila na gore.

- Poziv na fizički obračun, kao sredstvo komunikacije, u posljednje vrijeme postalo je 'redovan' vid komunikacije. Tako su sličan način komunikacije imali poslanici Simović i Pavlović na Anketnom odboru, Sekulić i Danilović na radnoj grupi za izborno zakonodavstvo da bi sve to kulminiralo juče tokom premijerskog sata. Premijer je, naime, bio na premijerskom satu – specijalnom događaju u parlamentarnim demokratijama, kroz koji se demonstrira odgovornost vlade i premijera parlamentu, i njegova je obaveza da odgovori na sva pitanja i istrpi kritiku. Utoliko je i prestup premijera teži od uobičajnih skupštinskih 'obračuna' među poslanicima, jer se od njega traži posebna odgovornost i posebno poštovanje prema parlamentu koji ga bira, smatra Kovačević.

Predsjednica CDT-a dodaje da su juče takođe grupo prekršena i skupštinska pravila, tačnije - Poslovnik o radu Skupštine, koji propisuje da su učesnici u raspravi dužni da poštuju 'dostojanstvo poslanika i Skupštine' i 'da nije dozvoljeno korišćenje uvredljivih izraza'.

- Predsjedavajući nije adekvatno reagovao, odnosno premijeru nije izrekao mjeru (makar to nijesmo mogli vidjeti u direktnom prenosu) upozorenja, oduzimanja riječi ili udaljenja sa sjednice, zaključuje Kovačević.

 

Portal Analitika