Svijet

VIDEO: Pogledajte crkvu klesanu 67 godina u nekadašnjem rudniku soli

2211rudnik1
K
apela Svete Kinge se nalazi 101 metar pod zemljom, u rudniku soli Vijelička u Poljskoj, a na njoj su tokom 67 godina radila tri rudara, prenosi Blic.

VIDEO: Pogledajte crkvu klesanu 67 godina u nekadašnjem rudniku soli
Portal AnalitikaIzvor

Radovi su počeli 1896. godine, a kao i sva umjetnička djela, kojih ima u izobilju u ovom rudniku, u potpunosti je izrađena od - soli.

Kako se navodi u prilogu televizije CNN, prilikom iskopavanja soli u rudniku Vijelička u Poljskoj, rudari su željeli da se zaštite od brojnih nezgoda koje su pogađale njihovo radno okruženje - od poplava, urušavanja pa sve do eksplozija otrovnih gasova. Tako su u rudniku soli počele da niču kapele, a najveća među njima je 54 metara dugačka, 18 metara široka i visoka deset metara, a posvećena je Svetoj Kingi, koju 67 godina gradila tri rudara sa svojim pomoćnicima.

2211rudnikBraća Jozef i Tomaš Markovski i Antonji Virodek su svojim rukama napravili sve elemente imresivnog zdanja. Čak je i luster od kristala soli.

Iako je planirano da se svi skulptorski radovi na kapeli u ostatku rudnika završe do 1963, i savremene generacije rudara nastavljaju da doprinose ovom ogromnom umjetničkom djelu koje se od 1978. godine nalazi na Listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Sam rudnik soli je zatvoren 1996. godine zbog pada cijena soli, a svake godine ovaj lokalitet poseti oko 1,2 miliona turista sa svih strana svijeta.

Foto: blic.rs

2211rudnik22211rudnik32211rudnik4

Portal Analitika