Društvo

Vrijeđao i prijetio doktorki i medicinskoj sestri

Dom-zdravljaok2111
Z
dravstveni radnici u zdravstvenom objektu Doma zdravlja Podgorica Nova Varoš, danas su doživjeli veliku neprijatnost od strane porodice J.B. Roditelji su, zahtijevajući da im se izda potvrda o izostanku iz vrtića za njihovo dijete, za koju nijesu imali odgovarajuću dokumentaciju, izvrijeđali doktorku i medicinsku sestru, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću Doma zdravlja Podgirica.

Vrijeđao i prijetio doktorki i medicinskoj sestri
Portal AnalitikaIzvor

- Otac djeteta je vrijeđao, vikao i prijetio. Detaljno smo ispitali slučaj i utvrdili da se ni medicinska sestra ni doktorka se nijesu ponašale nesavjesno. Naprotiv. U ranim poslijepodnevnim satima najprije je došla majka sa djevojčicom tražeći da se za njeno dijete izda potvdra o izostanku iz vrtića. Medicinska sestra joj je rekla da mora sačekati red. Majka je na to revoltirano odgovorila da će “to riješiti na drugi način” i otišla. Poslije nekoliko sati sa djetetom je došao otac, počeo da viče, vrijeđa, udara u šalter. Doktroka je izašla iz ordinacije, pokušala da ga smiri i ubijedi da uđe u ambulantu. Kada je napokon ušao u ordinaciju, doktorka je pokušala da mu objasni da ne može da mu izda potvrdu o izoistanku djeteta iz vrtića jer za to nema evidencije u njegovom elektronskom zdravstvenom kartonu, gdje je zadnji pregled upisan 23. oktobra, kada je i majki otvoreno bolovanje – navodi se u saopštenju Doma zdravlja dostavljenom Portalu Analitika.

Doktorka je, kako se daje navodi, trežila od oca djeteta ljekarske izvještaje koji bi potvrdili da je dijete u periodu od 23. oktobra do 21. novembra bilo pod zdravstvenim tretmanom, ali dobila je samo raniju dokumentaciju.

- Otac je nastavio je da vrijeđa i prijeti. Doktorka im je, na kraju, ipak izdala potvrdu i nakon brojnih uvreda koje je primila preporučila im je da, ako nijesu zadovoljni njenim radom, preregistruju dijete kod drugog pedijatra. I na to je otac reagovao burno i rekao da neće preregistrovati dijete, nego da će ga dovoditi svaki dan, kako bi “mučili” doktoricu. Doktorka je nakon toga zatražila od sestre da odregistruje pacijenta. Dakle, otac djeteta je svojim ponašanjem ugrozio bezbjednost zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Podgorica, omeo ih u obavljanju posla i na kraju dobio zdravstvenu uslugu iako za to nije imao potrebnu dokumentaciju – saopštili su iz Doma zdravlja Podgorica.

Poručili su da nažalost, iako su svježa sjećanja na skorašnji brutalan napad na naše zaposlene, nastavlja se praksa ugrožavanja zdravstvenih radnika na svojim radnim mjestima i njihovo onemogućavanje da, primjenjujući ljekarske doktrine i standarde, profesionalno obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao. O svemu ovome detaljno ćemo informisati i nadležno minisrarstvo, Ljekarsku komoru, Društvo ljekara CG i Strukovne sindikate u zdravstvu.

Portal Analitika