Politika

Vlada utvrdila Prijedlog zakon o zdravstvenoj zaštiti

vladaok2111
U
sladu sa svojim programskim opredjeljenjem za unapređenje zdravlja građana, Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović,  utvrdila je Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, saopštio je vladin biro za odnose sa javnošću.

Vlada utvrdila Prijedlog zakon o zdravstvenoj zaštiti
Portal AnalitikaIzvor

Osnovni cilj novog zakona je, kako se navodi, da obezbijedi trajnu održivost zdravstvenog sistema u vremenu opterećenom globalnom ekonomskom krizom i omogući dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite, pod jednakim uslovima, svim građanima Crne Gore, uz posebnu briga za zdravstveno i socijalno osjetljive kategorije stanovništva.

- Predlogom su definisane vrste zdravstvenih ustanova, a predviđeno je i uspostavljanje nove zdravstvene mreže, čime će se ostvariti bolje funkcionalno povezivanje institucija zdravstvenog sistema, kao i usklađivanje privatnog i javnog interesa u oblasti zdravstva. Takođe, predviđeno je formiranje zdravstvenih centara, kao ustanova koje integrišu  zdravstvenu zaštitu na svim nivoima u jednoj ili više opština. Između ostalog, novim zakonskim rješenjima reguliše se dopunski rad zdravstvenih radnika, a pored Ljekarske i Farmaceutske komore organizuje se i Stomatološka komora Crne Gore – navodi se u vladinom saopštenju.

Sagledavajući stanje crnogorske ekonomije i javnih finansija, Vlada je  usvojila Informaciju o makroekonomskim projekcijama za Crnu Goru 2014-2016 i Informaciju o efektima fiskalne konsolidacije za prvih devet mjeseci 2013. godine, sa prijedlogom budućih mjera.

- S obzirom da je implementacija seta mjera fiskalne konsolidacije, uz primjenu mjera protiv sive ekonomije, rezultirala  boljom naplatom budžetskih prihoda i unapređenjem poreske discipline, Vlada će nastaviti politiku konsolidacije javne potrošnje i vođenje odgovorne i restriktivne fiskalne politike. Javna potrošnja se mora prilagoditi poreskom kapacitetu privrede i stanovništva, dok njena konsolidacija treba da doprinese daljem dinamičnijem ekonomskom rastu, kako bi se smanjio nivo deficita budžeta i njime generisanog javnog duga, uz očuvanje konkurentnosti ekonomije i poboljšanje životnog standarda – stoji u saopštenju.

U tom pravcu, Vlada je razmatrala i nove sistemske mjere poreskog prilagođavanja među kojima su: zakonsko uređenje sistema zarada u javnom sektoru, analiza i predlog modela oporezivanja fizičkih lica, dalja harmonizacija akcizne politike, strožije sankcionisanje povratnika u prekršaju, dok će posebna pažnja biti posvećena iznalaženju rješenja za postizanje većeg stepena održivosti penzijskog sistema. Novim mjerama predviđeno je ukidanje takse od jednog eura na električna brojila, dok će takse na SIM kartice, kablovski priključak i pušačke zone nastaviti da se obračunavaju još godinu. Jednom od najvažnijih mjera fiskalnog prilagođavanja planiraće se određeni podsticaji za nova zapošljavanja i ravnomjerniji regionalni razvoj sjevera,  kao i Nikšića i Cetinja.

Pored ostalog, Vlada je danas usvojila lnformaciju o realizaciji Strateškog plana za uspostavljanje prvog Naučno – tehnološkog parka u Crnoj Gori i  zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi sredstva za rekonstrukciju i dogradnju Doma Vojske u Nikšiću za potrebe smještaja lnovaciono preduzetničkog centra "Tehnopolis". Realizacijom ovotog projekta stvoriće se uslovi za jačanje saradnje i naučnoistraživačkih institucijai privatnog sektora, u cilju jačanja inovativnih aktivnosti i njihovog generisanja u konkretan proizvod i uslugu.

 

Portal Analitika