Kultura

Petar GARIĆ: Velika je privilegija baviti se muzikom

2111orkestar
I
u svijetu i kod nas je praksa da ljudi, da tako kažem, pretenciozno pristupaju muzici, veličajući sebe kao izvođača. Tako imamo imena, kao što su popularni pop izvođači, a koji su u stvari manje važni od muzike koju izvode. Dakle, velika je privilegija baviti se muzikom uopšte i nadam se da to uspijevam, kazao je za Portal Analitika Petar Garić, vođa klarinetista u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Petar GARIĆ: Velika je privilegija baviti se muzikom
Portal AnalitikaIzvor

Naime, pokazalo se sinoć da jedan dio duvačke sekcije nije bio na visini zadatka, što je na početku sezone istakao i direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković. No, treba istaći da je Garić jedan od onih čiji kvalitet uvijek dođe do izražaja. Tako je bilo i na trećem koncertu CSO ove sezone, gdje je imao značajne dionice u Šubertovoj Nedovršenoj simfoniji i Betovenovoj Sedmoj simfoniji, kao i jednom od Dva menueta Johanesa Bramsa izvedena na bis.

2111garicKao dugogodišnjeg člana orkestra – čak od osnivanja 2007. godine - pitali smo Garića na koji način se stiže do uglednog mjesta u jednom ansamblu.

- Divno je čuti da se neko ističe, ali to nije naš cilj. Nikada ne treba staviti sebe i svoj učinak ispred drugih. Mislim da je to jako važno kada se neko bavi muzikom. I mislim da je to olakšavajuća okolnost, jer – muzika je najvažnija i poruka koju ona nosi, bez obzira na to ko je i kako izvodi. Na žalost, i u svijetu i kod nas je praksa da ljudi, da tako kažem, pretenciozno pristupaju muzici, veličajući sebe kao izvođača. Tako imamo imena, kao što su popularni pop izvođači, a koji su u stvari manje važni od muzike koju izvode. Dakle, velika je privilegija baviti se muzikom uopšte i nadam se da to uspijevam.

Iako su djela ranije već izvođena, sinoćnji program je bio jedan od zahtjevnijih, što potvrđuje i Garić.

- Obije simfonije su vrlo zahtjevne, mogu reći – delikatne. I zato je prilično teško spremati dva tako velika djela. Obično je koncert koncipiran s jednom uvertirom, zatim koncertom i onda simfonijom. Zato smo dosta dugo radili ovaj koncert. Probe su bile intenzivne, naporne. Ali, poslije ovakvog koncerta koji je, po mom mišljenju, bio uspješan, nekako sve to ima smisla – dodaje naš klarinetista.

2111orkestar1CSO već drugu sezonu nastupa pod dirigentskom palicom Grigorijem Kraskom. Na pitanje da li se nešto – i što – promijenilo u odnosu orkestra i dirigenta između dvije sezone, on kaže:

- Pa, ovog puta smo imali skoro mjesec i po dana odmora. Ali, nisam siguran još uvijek da li se nešto promijenilo. Treba da prođe malo vremena pa da vidimo, jer smo tek počeli da radimo pa ne mogu još na pravi način da razmišljam o tome. Što se tiče odnosa sa maestrom Kraskom, mi se znamo odavno. Prvo je bio naš koncert-majstor, sada je dirigent. Vidjećemo – zaključuje Garić.

Naredni nastup CSO će sjutra imati povodom jubileja Erste banke, kao što to već godinama čini. Prema ranijim najavama, sljedeći koncert otvoren za široku publiku biće početkom decembra, kada nam u goste ponovo dolazi poznati ruski violončelista Denis Šapovalov.

Foto: MCCG/D.Ševaljević, D.Miljanić

Portal Analitika