Društvo

Bečanović: Nadam se da lažne doktore nauka nećemo proizvoditi

okfilo
P
rof. dr Tatjana Bečanović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću podnijela je Sudu časti Univerziteta Crne Gore prijedlog za pokretanje postupka protiv dekana tog fakulteta prof. dr Blagoja Cerovića, prof. dr Milorada Nikčevića i mr Vladimira Vojinovića zbog, kako tvrdi, malverzacija oko formiranja Komisije za ocjenu Vojinovićeve doktorske disertacije.

Bečanović: Nadam se da lažne doktore nauka nećemo proizvoditi
Portal AnalitikaIzvor

Bečanović, kako pišu Vijesti, tvrdi da je Vojinović "lažirao" predaju doktorske disertacije "Status usmenoga u crnogorskoj pisanoj pripovijeci od 1990. do 2006. godine", a dekan prekršio jednu od odredaba Kodeksa akademske etike i formirao Komisiju prije nego što je disertacija predata.

Bečanovićeva kaže da je Vojinović doktorsku disertaciju predao 20. novembra prošle godine, a da je procedura formiranja Komisije za ocjenu započeta mnogo prije nego što su ispunjeni uslovi.

Sumnju u neregularnost procedure, kako ističe Bečanovićeva, izazvalo je nepodudaranje verzije doktorske disertacije (201 stranica kucanog teksta), koju je dobila na uvid i one koja je, po svjedočenju samog kandidata, predata Kancelariji za postdiplomske magistarske i doktorske studije 19. juna 2012. godine (i ima 160 stranica). Ona je i u tu verziju, kao tadašnji rukovodilac doktorskih studija, takođe imala uvid.

"Nameće se pitanje koliko je puta kandidat predavao svoju doktorsku disertaciju? Po njegovoj tvrdnji, prvi put 19.06.2012, o čemu nema potvrde u Univerzitetskoj biblioteci, po čijim podacima je ova doktorska disertacija predata tek pet mjeseci kasnije, 20.11.2012. godine. Prva, lažirana predaja organizovana je sa ciljem izazivanja skandala i plasiranja optužbi na moj račun o stopiranju procedure, što je rezultiralo mojim razrješenjem sa funkcije rukovodioca doktorskih studija", ističe Bečanovićeva u dopisu Senatu Univerziteta, u koji su Vijesti imale uvid.

Vojinović se obratio ministarstvima nauke i prosvjete sa tvrdnjom da je 19. juna prošle godine dostavio molbu za formiranje Komisije, primjerke završene disertacije i dokaze o tome da je u skladu s pravilima doktorskih studija ispunio sve uslove za prijavljivanje disertacije, ali da mu je iz Kancelarije usmeno saopšteno da je Bečanovićeva po pitanju njegove molbe "načinila izuzetak i odlučila da do daljeg Vijeću FF ne proslijedi predlog o sastavu buduće komisije".

Zbog toga se, kako je Vojinović u dopisima iznio, njegova molba nije našla na dnevnom redu sjednice Vijeća 4. jula 2012.

Bečanović ističe da se Komisija formira tek kada se doktorska disertacija preda u sedam primjeraka, a da je u Vojinovićevom slučaju o sastavu iste raspravljano na sjednicama održanim 12. septembra i 7. novembra prošle godine, iako je Filozofski fakultet zvanično dostavio tu doktorsku disertaciju Univerzitetskoj biblioteci tek 20. novembra.

Bečanović u dopisu izražava žaljenje što je dekan Blagoje Cerović „Filozofski fakultet pretvorio u istureno odjeljenje svoje lokalne partijske ćelije, siguran u moćnu političku pozadinu, koja čuva leđa i njemu i kandidatu". Cerović je funkcioner DPS-a.

„Veoma je indikativno što i kandidat i mentor sve svoje dopise redovno šalju na adresu ministra prosvjete sporta i ministarke nauke, valjda duboko vjerujući da oni upravljaju Univerzitetom Crne Gore. Lice koje trenutno obavlja funkciju dekana Filozofskog fakulteta, bez ikakvog zakonskog utemeljenja, od samog početka podržava malverzacije kako mentora, tako i kandidata, i u cijeloj ovoj proceduri najodgovornije je za sve neregularnosti", smatra profesorica Bečanović.

Vojinović je kazao da je o inicijativi prof, dr Tatjane Bečanović saznao od Vijesti, da nije upoznat sa njenom sadržinom i da je svaki njegov komentar po tom pitanju suvišan.

On je dodao da će se sa zadovoljstvom odazvati na poziv bilo kog tijela Univerziteta Crne Gore i iznijeti sopstvene tvrdnje, argumente i eventualne kontraargumente.

 

 

Portal Analitika