Društvo

Tužilački savjet danas predlaže kandidata za VDT, podrška najvjerovatnije, Branku Vučkoviću

branko_vuckovic
T
užilački savjet danas će odlučiti ko će biti kandidat za Vrhovnog državnog tužioca kojeg će predložiti Skupštini Crne Gore, a prema nezvaničnim informacijama Portala Analitika iz pravosudnih i političkih krugova, to će biti aktuelni predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković.

Tužilački savjet danas predlaže kandidata za VDT, podrška najvjerovatnije, Branku Vučkoviću
Portal AnalitikaIzvor

Prof. dr Branko Vučković predaje i na Pravnom fakultetu Univerziteta “Mediteran”.

Izvori Portala Analitika kažu da Vučković ima naklonost vrha vladajuće koalicije da preuzme čelnu funkciju u tužilaštvu, a da je načelno obezbijeđena i potrebna podrška u redovima opozicije.

Novom zakonskom regulativom VDT se u parlamentu bira dvotrećinskom većinom u prvom krugu ili tropetinskom većinom u drugom.

Na konkurs za VDT prijavilo se pet kandidata. Osim Vučkovića kandidovali su se i zamjenica vrhovnog državnog tužioca i prva specijalna tužiteljka u Crnoj Gori Stojanka Radović, zatim viša državna tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević, te advokati Goran Rodić i Zoran Piperović, nekadašnji zamjenik VDT.

Tužilački savjet na današnjoj sjednici će razmatrati prijave Vučkovića, Radovićke, Jovićevićke i Rodića, koji su i pozvani na razgovor, dok se Piperovićeva neće razmatrati jer je dostavio nepotpunu dokumentaciju.

Nakon razgovora sa kandidatima Tužilački savjet će odlučiti ko je taj koji, prema njihovom sudu, zaslužuje da stane na čelo crnogorske tužilačke organizacije. Prijedlog, uz obrazloženje, potom će proslijediti Skupštini.

Mandat vrhovnog državnog tužioca je pet godina.

Fotelja vrhovnog državnog tužioca upražnjena je još od aprila kada je tadašnjoj vrhovnoj tužiteljki Ranki Čarapić istekao mandate, a Skupština to konstatovala na sjednici 30. aprila.

Funkciju od tada “pokriva” zamjenik VDT Veselin Vučković.

U maju je bio raspisan prvi konkurs na koji su se prijavili dotadašnja vrhovna tužiteljka Ranka Čarapić i advokati Zoran Piperović i Zoran Vukčević. Tužilački savjet je predložio Čarapićku, ali zbog procedure izmjene zakonodavstva Skupština nije raspravljala o njenom reizboru, zbog čega je u oktobru raspisan novi konkurs, a na ovaj se ona nije prijavila.

Sjednica Tužilačkog savjeta počinje u 11 sati, a članovi ove organizacije su: Veselin Vučković, predsjednik, zatim iz reda državnih tužilaca i zamjenika Petar Kapuci, Miljana Radović, Rifat Hadrović, Vesna Jovićević, koja neće učestvovati u radu sjednice jer se kandidovala za VDT. Iz reda uglednih pravnika u Savjetu su Vladimir Šušović, prof. dr Mladen Vukčević, mr Jelena Popović, Tatjana Marković i predstavnica Ministarstva pravde Branka Lakočević.

 

 

Portal Analitika