Košarka

BUDUĆNOST: Odluka Bilića čin samovolje

VanredniPresBudud
O
dluka direktora ABA lige Josipa Bilića da odbije žalbu Budućnost Volija je čin samovolje, saoštili su večeras čelnici podgoričkog košarkaškog kluba. Bilić je danas odbio žalbu Budućnost Volija na posljednji koš Olimpije, odnosno Jakova Vladovića.

BUDUĆNOST: Odluka Bilića čin samovolje
Portal AnalitikaIzvor

Podgorički klub večeras je poslao žalbu drugostepenom organu, odnosno predsjedniku regionalnog takmičenja Radovanu Lorbeku.

"Bilić odbija našu žalbu, a onda na drugoj strani kaže evidentno je da u jednom momentu svjetlo na tabli treperi u kada je lopta na ruci. To što svjetlo treperi, najizmjenično se pali i gasi, nije dokaz da je neispravno. Sudije su, po propozicijama, dužne da prije početka meča provjere ispravnosti svih tehničkih uređaja u sali", kazao je pravni zastupnik Budućnost Volija Vanja Mugoša.

On je kazao da je to urađeno i da nije bilo nijednog prigovora na funkcionisanje semafora, sata za mjerenje vremena ili svjetala na tabli.

"Ta svjetla se pale na isti način i na svim snimcima se pali kada je lopta na ruci igrača Olimpije, što znači da je vrijeme isteklo. Sve poslije toga je nebitno", kazao je Mugoša, koji je i član Upravnog odbora kluba.

On je istakao da se odluka koju su “napali” temelji na nekim stvarima koje potvrđuju sve navode Budućnosti.

"Mi smo se u žalbi Lorbeku bavili do detalja onim što je bilo na licu mjesta. Bilić svoju odluku temelji na činjenici da sudije imaju diskreciono pravo da odluče, što je regularno što nije i da shodno pravilima igre koju je FIBA propisala, navodno, ne postoje tehnički uslovi da se na osnovu snimka utvrdi neregularnost. To je potpuno pogrešna interpretacija tih pravila, jer ona pokazuju nešto sasvim drugo", rekao je Mugoša.

On je naveo da u pravilima piše da postoji mogućnost da se uz pomoć tehničkih pomagala - video snimaka, televizijskih prenosa utvrdi da li je određeni šut upućen u toku regularnog vremenu ili ne.

"On je ustvrdio da su sudije i kontrolor suđenja dostavili izvještaje u kojima tvrde da je koš regularan. Mi smo izvršili provjeru, i prije podnošenja žalbe, takvi izvještaji ni kontrolora suđenja, ni sudija, ni delegata, ne postoje niti su od njih traženi. Zbog toga smo se obratili posebnim dopisom gospodinu Biliću i tražili da nam dostavi sve izvještaje koje su službena lica sa utakmice dostavila", rekao je Mugoša.

On je istakao da u podgoričkom klubu imaju saznanja da takvih izvještaja nije bilo, navodeći da su glavni sudija Milivoje Jovčić i kontrolor suđenja Dragan Medan odmah nako gledanja snimka jasno pred službenim licima potvrdili da je koš neregularan.

Mugoša je kazao da je rukovodstvo kluba zatražilo od Lorbeka da prilikom donošenja konačne odluke sazove sastanak na kojem bi bili prisutni predstavnici oba kluba i sva služebana lica.

"Želimo da zajedno odgledaju snimke koji su na raspolaganju i da na licu mjesta utvrde da li je koš regularan i da se na taj način donese odluka. Mi želimo da takmičenje u ABA ligi do kraja bude regularno, a ovakva odluka i eventualno potvrđivanje vodi u pravcu koje nije dobro za košarku, nije dobar za ABA ligu, jer vode kao neregularnosti. Mislim da je suvišno da ponavljam šta bi za Budućnost Voli značila priznata pobjeda koja je ostvarena u ovom meču", rekao je Mugoša.

Prema propozicijama ABA lige, predsjednik ima rok od 48 sati da donese odluku, ali taj rok nije obavezujući.

"Šta će odlučiti, to zavisi da li će ići na to da li će da utvrdi stvarne činjenice koje su bile ili će istim putem kao Bilić, a to je da zanemari sve što imamo kao dokaze i da jednostavno donese odluku kakvu je donio. Imali smo osnovane sumnje u objektivnost Bilića, to smo stavili u žalbi, jer je u nedjelju izjavio da će teško biti poništen koš, iako nije imao nijedan dokaz, pa čak ni žalbu, jer je nju dobio tek u ponedeljak ujutro"m, rekao je Mugoša.

On je kazao da je uvjeren da Bilić nije imao za cilj da odluku donese na osnovu dokaza po procedurama ABA lige, već da je imao svoje mišljenje. "Nakon stotine pregledanih snimaka, nema dilema da je koš postignut po isteku vremena". zaključio je Mugoša. (MINA)

Portal Analitika