Društvo

KOMISIJA: Potreban novi Akcioni plan za borbu protiv korupcije

1511markovic
C
rnoj Gori je potreban novi Akcioni plan za borbu protiv korupcije u zdravstvu koji bi definisao konkretne antikorupcijske mjere, zaključeno je na sjednici Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

KOMISIJA: Potreban novi Akcioni plan za borbu protiv korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici je zaključeno da Akcioni plan treba da pripremi međusektorska radna grupa u koju bi, pored predstavnika zdravstvenog sektora, bili uključeni stručnjaci iz oblasti farmakoekonomike, javnih nabavke, antikorupcijskih politika i predstavnici civilnog sektora.

"Akcioni plan bi definisao konkretne antikorupcijske mjere za sve nivoe odlučivanja u zdravstvenom sektoru, te jasne indikatore i organizacione jedinice institucija direktno odgovorne za njihovu implementaciju", navodi se u zaključcima koji su usvojeni na inicijativu Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Na sjednici je zaključeno i da treba formirati posebno stručno tijelo koje bi vršilo kontinuiran monitoring implementacije mjera predviđenih novim Akcionim planom za borbu protiv korupcije u zdravstvu, javlja MINA.

Zaključeno je i da treba obezbijediti uključivanje civilnog društva i udruženja građana u proces donošenja odluka i monitoring rada zdravstvenih institucija konstituisanjem zdravstvenih odbora.

Odbori bi bili sastavljeni od predstavnika zdravstvenih ustanova i civilnog društva u cilju efikasne kontrole kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

"Intezivirati rad nadležnih organa u identifikovanju koruptivnih radnji u zdravstvu, te efikasno sankcionisati utvrđene slučajeve primanja i davanja mita u ovoj oblasti", zaključeno je na sjednici.

Na sjednici je zaključeno i da treba formirati Odjeljenje farmaceutske inspekcije u okviru Uprave za inspekcijske poslove koja bi vršila inspekcijske kontrole samo u oblasti ljekova i medicinskih sredstava.

Potebno je i formirati Radnu grupu za izradu smjernica za proces javnih nabavki u zdravstvenom sektoru.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da su urađena brojna istraživanja, i da je većina njih pokazala da povjerenje u zdravstveni sistem Crne Gore raste, dok je posljednje pokazalo povećanu percepciju korupcije među građanima.

On je rekao da je zdravstveni sistem najkompleksniji u državi, i da direktno zadire u život svih 620 hiljada stanovnika Crne Gore.

„Ne treba bježati od činjenice, to govore i sva istraživanja, da korupcije ima u zdravstvenom sistemu. Ignorisanje korupcije nije dobar način za njeno suzbijanje“, ocijenio je Radunović.

 

 

Portal Analitika