Društvo

POPOVIĆ: Koncept zapošljavanja visokoškolaca je pogrešan


2011zdenka
P
oslanica SNP-a Zdenka Popović saopštila je da je na djelu pogrešan koncept zapošljavanja visokoškolaca, jer se preko 4200 pripravnika koji su prošli program stručnog osposobljavanja ponovo našlo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

POPOVIĆ: Koncept zapošljavanja visokoškolaca je pogrešan
Portal AnalitikaIzvor


Popović u saopštenju dostavljenom

Portalu Analitika

ističe da je neznatan broj visokoškolaca nakon stručne obuke vraćen na posao, jer nije postojala obaveza poslodavaca za produženjem radnog angažmana.



"Dvije trećine visokoškolaca bilo je radno angažovano u javnom sektoru gdje već postoji preglomazna administracija i gdje se ne stvara bruto društveni proizvod. I za ovakav program Vlada je iz Budžeta utrošila preko 10.000.000 eura, a za 2014.godinu Program će koštati građane Crne Gore oko 7.000.000 eura".



Poslanica SNP-a smatra da je na djelu pogrešan koncept zapošljavanja, jer se troše značajna sredstva koja bi mogla da posluže za podsticaj otvaranju novih radnih mjesta u privredi. Umjesto racionalnosti, armija visokoškolaca će se, nakon Programa stručnog osposobljavanja, godinama nalaziti na evidenciji ZZZ bez velikih šansi da nađu posao u struci. Porazna je činjenica da je trenutno na evidenciji Zavoda 10.000 visokoškolaca od čega je i 225 magistara, naglašava Popović.



Kako naglašava, u Vladi su shvatili da čine grešku i to indirektno priznali time što su u drugoj godini primjene Programa stručnog osposobljavanja smanjili sredstva za primjenu Programa.



"Akcenat se stavlja na privatni sektor koji će u većini slučajeva iskoristiti besplatnu radnu snagu, angažujući visokoškolce da tokom stručne obuke uglavnom rade samo jednostavne poslove, koji poslodavcima donosi profit", naglašava Popović.



Prema njenim riječima na ovaj način se samo gasi požar i ako se nešto ne promijeni za koju godinu imaćemo armiju visokoškolaca na evidenciji Zavoda i ogromna sredstva utrošena iz budžeta.



"Nećemo imati nijedno otvoreno radno mjesto i mladi ljudi će biti destimulisani da aktivno traže zaposlenje jer to radi država umjesto njih", zaključuje Popović.


foto: rtcg.me

Portal Analitika