Društvo

Viši sud ukinuo kaznu advokatu „Lutrije“ i „Džek pota“

0611tuzilastvo
V
iši sud u Podgorici uvažio je žalbu advokata Vladana Bojića koju je uložio na rješenje sudije Osnovnog suda Zorana Šćepanovića koji ga je kaznio 500 eura zbog uvrede suda u sporu po tužbi “Lutrije Crne Gore” i “Džek Pota” protiv izdavača dnevnika “Vijesti” preduzeća “Dejli pres” i NVO MANS.

Viši sud ukinuo kaznu advokatu „Lutrije“ i „Džek pota“
Portal AnalitikaIzvor

Bojić u ovom predmetu zastupa “Lutriju” i “Džek pot” a na ročištu 17. oktobra sudija Šćepanović je donio rješenje kojim je sa 500 eura kaznio advokata jer je u podnesku dostavljenom 16. oktobra vrijeđao sud.

Bojić je uložio žalbu jer je smatrao da je odluka sudije Šćepanovića nezakonita i neosnovana.

- Viši sud u Podgorici je 8. novembra donio rješenje kojim je usvojio žalbu i u cjelosti ukinuo rješenje o novčanom kažnjavanju – saopšteno je iz Bojićeve advokatske kancelarije.

U saopštenju se navodi i da je sudija Šćepanović već zatražio od Bojića broj računa na koji će mu sud vratiti novac.

- Javnost treba da zna da sudije moraju da prave razliku između uvrede suda i navoda koji predstavljaju kritiku rada suda, jer ona uključuje slobodu posjedovanja sopstvenog mišljenja i prava na slobodu izražavanja. Kada je u pitanju advokatura, to je ujedno jedna od osnovnih dužnosti ali i prava profesije advokata da daje kritičke osvrte i ukazuje na probleme koji objektivno narušavaju ugled suda i pravosuđa uopšte – piše u saopštenju Bojićeve kancelarije “Justicija”.

Sudija Šćepanović je ukinutim rješenjem Bojića kaznio zbog podneska u kojem je on, između ostalog, konstatovao da je izuzimanje prvog sudije iz procesa dalo zamajac tuženima i izazvalo strah ostalih sudija te da je sudija u želji da pomogne tuženima prihvatio prijedloge o saslušanju Save Grbovića i Branislava Mićunovića.

Na istom ročištu sudija Šćepanović je izrekao i opomenu Bojiću zato što je u podnesku vrijeđao tužene. On je upozoren da će mu ako nastavi da vrijeđa tužene biti uskraćeno zastupanje.

Bojić je tada saopštio da je on samo “tok stvari i ponašanje tuženih nazvao pravim i punim imenom što je inače osnovna dužnost nepotkupljive, odgovorne i profesionalne advokature”.

- Dužnost profesije advokata je, između ostalog i da kritikuje rad suda, pogotovu što je punomoćnik tužilaca izrekao opštepoznate istine, da su mnogi, ne samo državni fukncioneri, zaplašeni moćima tuženih da ih provlače kroz svoje medijsko blato. Opštepoznata je istina i da u državnim strukturama postoje takozvani spavači tuženih koji se aktiviraju „na dugme“ ili zbog političke ili feničanske ljubavi, ili minulog takozvanog puteraškog straha – saopštio je tada

Bojić.

“Lutrija” i “Džek pot” traže od dnevnika “Vijesti” i NVO MANS da im isplate po 2.500 eura nadoknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova koje su pretrpjeli zbog objavljenih tekstova.

 

Portal Analitika