Kultura

Podršku Zakonu o kinematografiji dali najznačajniji predstavnici filmske industrije

2011potpisi
U
toku održavanja drugog Montenegro Film Foruma na Cetinju, najznačajniji predstavnici filsmke industrije potpisali su inicijativu za podršku Prijedloga Zakina o kinematografiji. Tridesetak stvaralaca stalo je iza novog zakona i zaključila da, ukoliko se ne izglasa, biće dovedeno u pitanje samo postojanje domaćeg filma.

Podršku Zakonu o kinematografiji dali najznačajniji predstavnici filmske industrije
Portal AnalitikaIzvor

Biznis barijere ne postoje, a svako ulaganje u filmski fond je obostrani interes - samo su neki od zaključaka Montenegro Film Foruma.

- Izražavam apsolutnu podršku da se što prije donese ovakav zakon o kinematografiji koji će regulisati sve odnose unutar audio vizuelnog sektora. Ono sto je najznacajnije je poruka iz Hrvatske gdje je država prepoznala da audiovizuelna djelatnost ima dvostruki učinak. Jedan je kulturni, a drugi je ekonomski. Na ovakav način, crnogorska kinematografija ima budućnost ne samo za film, već i za privredu i to je nešto što je prepoznato jer film jeste najači promoter svih potencijala jedne države, kazao je Boris Dmitrović, producent i predsjednik vijeća HAVC-a.

Filmska industrija u Srbiji je usvajanjem zakona o kinematografiji prije godinu i po dana već počela da prepozaje prednosti novog zakona.

- Primjena zakona o kinematografiji u Srbiji je omogućila je priliv značajnih sredstava iz Radiodifuzne agencije i Agencije za Telekomunikacije, što je dalje rezultiralo mogućnošću za stimulaciju razvoja projekata, stimulaciju edukacije, kao i značajnom povećanju sredstava za

manjinsku koprodukciju. Ti izvori finansiranja takođe garantuju Filmskom Centru kakvu - takvu stabilnost i djelimičnu finansijsku nezavisnost Filmskog Centra od državnih finansija, koje su često neizvjesne, naročito u vrijeme finansijske krize koja je veoma prisutna, rekao je Milan Stojanović, producent iz Srbije.

Osnivanje Filmskog centra u Crnoj Gori je od izuzetnog znacaja jer će samo na taj nacin crnogorski audio vizuelni sadržaj ozbiljno zauzeti mjesto na međunarodnoj kinematografskoj mapi.

- Albanski filmski centar je unio život u filmsku industriju Albanije. U posljednje vrijeme smo imali 35 koprodukcija. Ove inicijative su potpuno promijenile dimenzije našeg filma i predstavile internacionalnoj javnosti lijepo lice Albanije. Kroz film smo stvorili mogućnost da prikažemo najširoj svjetskoj javnosti njenu kulturu, tradiciju I istoriju. Usvajanjem novog crnogorskog zakona na dobrom ste putu da stvorite bolje uslove za razvoj filmske industrije i otvorite prostore za ekperimentalni film i smanjite uticaj razlicitih audio vizuelnih sadrzaja niskog profila, kazao je Artan Minaroli, direktor Albansko Filmskog centra.

Iz Udruženja filmskih stvaraoca smatraju da Nacrt zakona predstavlja jedan stimulišući okvir za dalje unapređenje naše kinematografije, koja našoj zajednici donosi mnogo i kulturnih i privrednih benefita.

- Ovo je, svakako, i prilika da ukažemo na mnoge probleme u kojima se nalaze filmski poslenici u Crnoj Gori, ali koji uporno postižu rezultate kroz velike napore i improvizacije. Mišljenja smo da je ovaj zakon, bez obzira na trenutno vrlo teško sveukupno stanje ekonomije u zemlji, zaista minimum ispod kojih ne smijemo ići, jer bi dugoročnim odlaganjem mjera predviđenih ovim Zakonom bili suočeni sa nestajanjem naše kinematografije, zaključeno je u Udruženju filmskih stvaraoca.

Portal Analitika