Region

Pusić: Referenduma o ćirilici neće biti

pusic
V
last u Hrvatskoj će promjenom Ustava onemogućiti referendum o ćirilici i slične referendume o ljudskim i manjinskim pravima, izjavila je potpredsjednika Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, istakavši da je vlada oko tih pitanja više nego složna.

Pusić: Referenduma o ćirilici neće biti
Portal AnalitikaIzvor

Pusićeva je u intervjuu riječkom “Novom listu” rekla da se najprije udarilo na LGBT osobe, pa na Srbe i ko zna ko će biti sljedeći”.

"Evo, mi smo žene, možda i nas zahvati. To je apsolutna destrukcija. I potrebno je jasno javno reći: ljudi, mi ćemo stati u odbranu civilizacijskih ciljeva hrvatske države! Terora ovakve vrste, uskogrudnosti ovakve vrste, retrogradnosti ovakve vrste je dosta! Ništa od toga!" navela je Pusićeva.

Upitana šta to znači i planira li vlada da suspenduje rad nekih udruženja koja se služe govorom mržnje, ministarka je kazala da zakonodavstvo koje reguliše ta pitanja postoji i da tu ne treba ništa novo dodavati.

Kad javni govor pređe zakonsku granicu, kad počne pozivanje na nasilje ili fizičko uništavanje, čvrsto ćemo štititi zakon. Ja sam posljednja koja bi ikada govorila o zabranama, ali zato ćemo istaći granicu između predstavničke i neposredne demokratije, rekla je Pusićeva.

Ona je ukazala da zato postoji vlada i parlament.

"Ne može se, rolajući kao parni valjak na ulici, terorisati političke, etničke, ideološke, bilo koje dijelove jednog pristojnog društva. A mi jesmo pristojno društvo. Zato moraju postojati jasne brane. One postoje i mi ćemo ih primijeniti. Možete misliti i govoriti šta god hoćete, ali terorisati druge ili drugačije, ne možete", poručila je potpredsjednica hrvatske vlade.

Govoreći o podjelama u hrvatskom društvu, posebno nakon podjela koje su se dogodile tokom obilježavanja 22 godine od pada Vukovara, Pusićeva je ocijenila da se u ponedjeljak u tom gradu dogodila blokada cijele vlade, na čelu sa predsjednicima države, Sabora i vlade i to od, kako je rekla, organizovane stranačke milicije.

"Bilo je to iskorišćavanje Vukovara i njegove žrtve za stranačko politikantstvo. Ali naša poruka je jasna - vlada će nastaviti da se drži Ustava i zakona, jer niko nema pravo da destabilizuje ovu državu i njene institucije"”, rekla je.

Na konstataciju da su podjele u hrvatskom društvu sve dublje i da je otvorenih pitanja sve više, Pusićeva je ocijenila da pitanja građanske jednakosti i poštovanje zakona nisu ona koja bi trebala dijeliti društvo, jer ona prethode političkim pitanjima opredjeljivanja u modernom demokratskom društvu.


Ona su nulta, bazična. Dakle, pitanje temeljnih ljudskih prava je pitanje koje se uređuje u državi prije nego što se iko izjasni kao liberal, konzervativac ili socijalista. Oko toga mora postojati civilizacijski konsenzus, a tek onda možemo razgovarati za koji smo tip poreza, obrazovanja ili slično, što može biti stvar političkog opredjeljenja", dodala je.

Ministarka misli i da jasno treba reći da u Hrvatskoj postoje neke ekstremističke grupe koje, koristeći takve teme, pokušavaju da huškaju ljude i da destabiliziju vlast.

Ono što, kako je rekla, ne mogu da promijene na izborima u Saboru, žele da promijene na ulici. Smatra da najuticajnija opoziciona partija Hrvatska  demokratska zajednica (HDZ) sve to namjerno pokreće.

"Vidim to kao direktan pokušaj iskorišćavanja određenih tema za destabilizaciju vlasti. I to nije prvi put”, rekla je Pusićeva i dodala da svako ima pravo na stav, ali niko nema pravo da destabilizuje institucije države.

Uvjerena da je HDZ stalno u dosluhu sa vukovarskim veteranima okupljenim oko Stožera (štaba) za odbranu hrvatskog Vukovara, Pusićeva je rekla i da je HDZ na odličnom putu da postane stranka desnog centra.

(blic.rs)

Portal Analitika