Društvo

Formirati savjete mladih u svim opštinama

2011savjetmladihctok
S
avjet mladih Prijestonice Cetinje uputio je svim predsjednicima Opština i gradonačelniku glavnog grada, otvoreno pismo o potrebi osnivanja Savjeta mladih na lokalnom nivou, saopšteno je Portalu Analitika iz te asocijacije.

Formirati savjete mladih u svim opštinama
Portal AnalitikaIzvor

-Cetinjski Savjet mladih je na posljednjem zasijedanju zaključio da je potrebno pokrenuti inicijativu za osnivanje Savjeta mladih u svim crnogorskim Opštinama koje to do sad nijesu uradile. Prema podacima koji su nam bili na raspolaganju, u našoj državi postoji samo tri Savjeta mladih koji djeluju kao savjetodavno tijelo lokalnim upravama za pitanja omladinske politike, a u nekoliko Opština otpočeo je proces osnovanja istih- kazao je predsjednik Savjeta mladih Prijestonice Filip Stanojević.

Savjet mladih Prijestonice je nedavno, na forumu koji je organizovan u Ankari  potpisao  Deklaraciju o saradnji Savjeta mladih na internacionalnom nivou, i na taj način se obavezao da će biti jedan od pokretača ujedinjenja mladih u svojoj državi.

-Ne moramo napominjati da je sami čin formiranja Savjeta mladih u jednoj Opštini, ogroman korak ka usvajanju demokratskih vrijednosti, jer se na taj način, u procese donošenja odluka, uključuje cijeli dio društva koji do sada nije imao velikih mogućnosti za djelovanje- stoji u pismu.

Savjet mladih Prijestonice je ponudio i logističku podršku osnivanju Savjeta mladih u crnogorskim Opštinama, a to bi podrazumijevalo pomoć prilikom izbornog procesa članova Savjeta, usvanjanje pravilnika o radu i druge procese kako bi Savjet mladih u određenoj Opštini mogao normalno da djeluje.

Inicijativu za osnivanje Savjeta mladih dobili su svi gradonačelnici Opština Crne Gore u kojima nije formirano ovo tijelo,  a kao krajnji cilj postavili smo osnivanje nacionalnog Savjeta mladih, u kojem bi bili uključeni svi predsjednici/ce lokalnih Savjeta mladih.

-Ovo tijelo bi bilo u direktnoj komunikaciji sa Vladom Crne Gore. Napominjemo da je Savjet mladih Prijestonice Cetinje osnovan od strane gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića, pa je odlučeno da se otvorena pisma pošalju na adresama predsjednika Opština, kako bi oni bili glavni inicijatori i nosioci osnivanja Savjeta mladih u njihovim Opštinama- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika