Abiznis

EK: Vlada da nastavi unapređenje poslovnog ambijenta i smanjenje loših kredita

1911vladaMF
U
Podgorici je danas održan Pododbor o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici, na kojem su predstavnici crnogorskih institucija Evropskoj komisiji prezentirali napredak ostvaren u periodu novembar 2012 - novembar 2013. u sljedećim oblastima: makroekonomska stabilnost, javne finansije, finansijski sektor, poslovno okruženje, statistika, unutrašnja finansijska kontrola i spoljna revizija.

EK: Vlada da nastavi unapređenje poslovnog ambijenta i smanjenje loših kredita
Portal AnalitikaIzvor

Sastankom je u ime Vlade Crne Gore ko-predsjedavala generalni direktor u Ministarstvu finansija Bojana Bošković, a ispred Evropske komisije šef jedinice u Generalnom direktoratu EK za ekonomska i finansijska pitanja Karol Garnije. Na sastanku su učestvovali i predstavnici generalnih direktorata EK za proširenje i statistiku, kao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Ambasador Mitja Drobnič.

Pododbor za ekonomiju, finansije i statistiku je jedan od zajedničkih pododbora ustanovljenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji se održava u cilju redovnog praćenja i analize sprovođenja Sporazuma. Predstavnici crnogorskih institucija prezentirali su kolegama iz Evropske komisije ažurirane i detaljne informacije o ostvarenim rezultatima, s akcentom na ključne aktivnosti koje su sprovedene u periodu od prethodnog sastanka.

Predstavnici EK su preporučili da Vlada Crne Gore treba da nastavi sa aktivnostima koje preduzima vezano za fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme, reformu javne uprave, unapređenje poslovnog ambijenta i smanjenje loših kredita.

Posebno je pozdravljena namjera Ministarstva finansija da uvede fiskalna pravila, smanji budžetski deficit, a pozdravljeno je i najavljeno ujednačavanje sistema zarada u javnom sektoru, koje bi se odnosilo i na lokalni nivo. Vezano za tržište rada, Evropska komisija je preporučila da bi trebalo razmotriti dalje reforme vezano za fleksibilnost ugovora, naknada za nezaposlene i sl.

Kada je riječ o ukidanju barijera za poslovanje, Evropska komisija se posebno osvrnula na nakande za opremanje građevinskog zemljišta i istakla da smatra veoma prihvatljivom ideju njihovog ukidanja, s tim da bi se izgradnja i opremanje komunalne infrastrukture vršilo iz poreza na nepokretnosti.

Portal Analitika