Svijet

VIDEO Vanredno stanje u Italiji: U nevremenu poginulo 17 osoba

1911sardinija
S
totine stanovnika Sardinije ostali su bez domova nakon što je ciklon Kleopatra poharao to južno italijansko ostrvo, javljaju italijanske vlasti.

VIDEO Vanredno stanje u Italiji: U nevremenu poginulo 17 osoba
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je nakon prolaska ciklona, koji je sa sobom tokom noći donio 450 litara padavina po kvadratnom metru u samo sat i po vremena, proglasila vanredno stanje u regiji. Zbog obilnih padavina rijeke su se izlila iz korita, a bujice su nosile automobile.

'Ovo je nacionalna tragedija', rekao je premijer Enriko Leta.

1911sardinija1

Odluka o vanrednom stanju omogućiće spasiocima da prije stignu do poplavama opustošenih regija i pomognu ugroženom stanovništvu. Vlada je odmah oslobodila svotu u iznosu od 20 miliona eura za pomoć ugroženima i za posao čišćenja nanosa blata.

Podsjetimo, obilna i višesatna kiša pogodila je tokom ponedjeljka srednje, istočne i jugoistočne djelove talijanskog ostrva Sardinije. Količine kiše koje su pale tokom ponedjeljka su ekstremne.

Čak 250 litara kiše po kvadratnom metru palo je na meteorološkoj stanici hidrografskog instituta u Bau Mandara, na području Villanova Strisaili. Obilne kiše pale su i na području Siliqua - Vallermosa - Gonnosfanadiga, a izmjerene količine premašile su 150 litara u samo 12 sati, piše Crometeo.

Portal Analitika