Zanimljivosti

Hrana koja nam oduzima energiju

1911pahuljice
H
rana je izvor energije za naš organizam, ali nam je savremeno doba donijelo i onu koja radi upravo suprotno. Recimo, pahuljice za doručak izgledaju kao sjajan izbor, ali kad malo pogledate kutiju, vidjećete da su prepune rafinisanih ugljenih hidrata.

Hrana koja nam oduzima energiju
Portal AnalitikaIzvor


Oni brzo podižu energiju, ali i jednako tako brzo ta energija nestaje, a nagli skokovi šećera u krvi ometaju proizvodnju hemikalija u mozgu koje regulišu probavu i apetit. Doručak s proteinima daleko je bolji izbor.



Masna i pržena hrana teško se vari, pa će unutrašnji organi povući krv daleko iz udova, a to može da potraje i šest do osam sati. Vi ćete se za to vrijeme osjećati tromo i nemoćno, a takva će ishrana negativno uticati i na funkciju mišića i kratkoročno pamćenje.



Energetska pića, kao i pahuljice imaju kratkoročan efekat, remeteći nivo šećera u krvi koje će na kraju pasti ispod nivoa koji ste imali kad ste ih popili, što će izazvati iscrpljenost i dehidrataciju.



Ishrana sa malom količinom gvožđa čini vas umornim, prema tome navalite na spanać kuvan na pari i sjemenke bundeve kako biste dopunili zalihe.



Štetno je i preskakanje obroka jer se tijelo u tim situacijama počinje ponašati kao da gladujete i štedi energiju. Slabe sve tjelesne funkcije, uključujući i koncentraciju, pa zato nemojte da preskačete obroke.

foto: mittlillagrona.wordpress.com

Portal Analitika