Politika

Poglavlja 23 i 24 najvjerovatnije će biti otvorena 18. decembra!

okkomisija
M
eđuvladina konferencija na kojoj će najvjerovatnije biti otvorena poglavlja 23 i 24 biće održana 18. decembra u Briselu, saznaje Portal Analitika iz diplomatskih izvora iz tog grada.

Poglavlja 23 i 24 najvjerovatnije će biti otvorena 18. decembra!
Portal AnalitikaIzvor

Izvor Portal Analitike iz Brisela je kazao da će zajedno sa poglavljima 23 i 24 u decembru biti otvoreno još nekoliko poglavlja.

Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović, odobrio je 7. oktobra pregovaračke pozicije za otvaranje 23. i 24. poglavlja koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava i pravdu, slobodu i bezbjednost, dok je ranije Vlada usvojila akcione planove za ta dva poglavlja.

Akcioni planovi koji su bili uslovi za otvaranje ta dva poglavlja su pozitivno ocijenjeni i od strane Evropske komisije u Iyvje[taju o napretku Crne Gore za 2013. godinu.

Novim pristupom u pregovorima koji se primjenjuje prvi put na Crnu Goru predviđeno je da se najteža poglavlja 23 i 24 drže otvorenim do kraja pregovaračkog priocesa.

Formalnu preporuku o otvaranju poglavlja 23 i 24 trebalo bi da donese COREPER - Stalni predstavnički komitet na nivou ambasadora.

 

 

Portal Analitika