Abiznis

CBCG: Smanjiti broj agencija, razmotriti ukidanje nadoknada za rad u komisijama i odborima

cbcgok
C
entralna banka preporučila je Vladi u cilju štednje, da razmotri smanjivanje broja regulatornih agancija kao i da ispita mogućnost ukidanja nadoknada za zad u raznim radnim tijelima, odborima i komisijima.

CBCG: Smanjiti broj agencija, razmotriti ukidanje nadoknada za rad u komisijama i odborima
Portal AnalitikaIzvor

- Formiranje regulatornih tijela i agencija proizvelo je značajne troškove za budžet i privredu. Potrebno je razmotriti da se nakon primjene principa specijalizacije ide na njihovu centralizaciju, odnosno postepeno smanjivanje njihovog broja. Ukoliko je neophodno postojanje velikog broja Radnih grupa, komisija i odbora, razmotriti mogućnost ukidanja nadoknada članovima za rad u tim tijelima, u cilju smanjenja troškova. Potrebno je izvršiti analizu relevantnosti i značaja postojanja Radnih grupa, kao i aktivnostima kojima se bave, i napraviti jasnu klasifikaciju istih po pitanju značaja za interese države i shodno tome donijeti odluku o nadoknadama za članove tih tijela, kaže se u Preporukama Centralne banke dostavljenim Portalu Analitika.

Prema mišljenju CBCG, najveća rashodna kategorija u budžetu i dalje se odnosi na izdatke zaposlenih u državnoj administraciji.

-Stoga je neophodan nastavak sprovođenja Kadrovskog plana, kojim je definisano restriktivno zapošljavanje. Takođe, važno je izvršiti racionalizaciju koja podrazumijeva smanjenje i racionalizaciju broja zaposlenih u  javnom sektoru. Važan faktor fiskalne konsolidacije je i finansijska održivost Fonda PIO. Penzije predstavljaju blizu jedne četvrtine fiskalnih rashoda i nešto više od 10 odsto BDP-a. I  pored dobro dizajniranih reformi u ovoj oblasti u prethodnom periodu, rizik predstavlja demografska struktura i porast broja penzionera, navodi se u Preporukama.

 

Portal Analitika