Svijet

Brazil - najbolja destinacija za 2014. godinu

1811brazil
D
om favela je aktuelan zbog svjetskog prvenstva u fudbalu, Meksiko ima nove muzeje i još uvijek niske cijene, a Belgija će biti u žiži zbog stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Brazil - najbolja destinacija za 2014. godinu
Portal AnalitikaIzvor

Pariz, London, Njujork, Rim i Venecija tradicionalno su najpopularnija turistička odredišta na svijetu i mjesta koja mnogo imaju da ponude svjetskom putniku. Ipak, da bi se detaljnije upoznala neka zemlja, dalje od glavnog grada, dobro je sačekati pravi trenutak. Po izboru kompanije „Lonli planet”, najvećeg izdavača turističkih vodiča, 2014. je pravo vrijeme da se strastveni putnik uputi u Brazil, Švedsku ili Malavi. Bilo da će biti domaćini nekog važnog događaja bilo da spremaju nove turističke atrakcije, evo deset zemalja koji bi, po izboru „Lonli planeta”, trebalo posjetiti tokom 2014. godine.

Brazil: U podeli rajskih mjesta na planeti najveća zemlja Južne Amerike je odlično prošla. Može da se pohvali beskrajnim pješčanim plažama, zelenim prašumama i živopisnim selima, ali u skoroj budućnosti Brazil će biti domaćin dvije svjetske sportske manifestacije: dogodine svjetskog prvenstva u fudbalu, a 2016. godine ljetnjih olimpijskih igara. Ipak, putnik koji dođe zbog takmičenja neće propustiti da prošeta pješčanim dinama, da istraži kolonijalne crkve u gradićima zamrznutim u vremenu kao što je Ouro Preto ili da pliva u rijekama koje podsjećaju na akvarijume.

Antarktik: Sljedeće godine je stogodišnjica početka velike britanske ekspedicije preko Antarktika koju je predvodio Ernest Šeklton. To je prilika za moderne avanturiste da krenu stazama neustrašivih istraživača, ali sa savremenom opremom i u većem komforu. Netaknuti kontinent koji nema domorodačko stanovništvo izgleda isto kao u TV emisijama o divljini. Veličanstveni lednici i glečeri, pingvini, foke i kitovi ubice iznad kojih kruže jata ptica.

Škotska: Glazgov je sljedeće godine domaćin dvadesetih igara Komonvelta i tim povodom su milioni funti uloženi u dotjerivanje: grade se nove hale, poboljšavaju se saobraćajne veze i obnavlja luka. Ovo će biti i „Godina povratka kući”, vladina inicijativa da dijasporu dovede u domovinu na proslavu običaja, tradicionalne hrane i pića. Očekujte velike muzičke festivale, takmičenja u orijentiringu oko škotskih dvoraca i praznike viskija.

Švedska: Zahvaljujući piscu Stigu Lašonu većina čitalaca je stekla utisak o Švedskoj kao hladnoj, lijepoj i pomalo zastrašujućoj zemlji. Najveći grad na sjeveru, Umea, evropska je prijestonica kulture za 2014. Prijestonica Stokholm je odavno omiljeno odredište ozbiljnih gurmana i majstora kulinarstva sklonih eksperimentisanju, ali odnedavno reputacija i uticaj švedske kuhinje raširili su se i van granica zemlje. Ima smisla otići na izvorište sastojaka od kojih se uglavnom prave jela, bilo da je riječ o ribi, divljači, šumskom voću ili regionalnim sirevima.

1811malavi

Malavi: Nekoliko sati po slijetanju u drugi najveći grad ove zemlje na zapadnoj obali Afrike – Blantir, putnik se smiješta u luksuzne kolibe (ili razapinje šatore) u rezervatu Mažet, gdje iz neposredne blizine posmatra slonove, nosoroge, lavove, leoparde i bivole. Nema dosadnih džipova kao u ostalim poznatim afričkim parkovima. Jezero Malavi odlično je za ronjenje s bocom zbog dobre vidljivosti, a planina Mulandže za planinarenje.

Meksiko: Sunčanje na obali Karipskog mora pa žurka u Kankunu. Kupovina raznobojnih ručno rađenih suvenira, degustiranje nekoliko vrsta ljutog sosa u Oaksaki, a onda povratak u prošlost u majanskom hramu. Tako izgleda boravak u Meksiku koji je znatno unaprijedio ponudu za turiste, od novih velikih muzeja Maja u Kankunu i Meridi do žičare iznad Koper kanjona, najduže u Latinskoj Americi.

Sejšeli: Sto petnaest ostrva u plavetnilu Indijskog okeana imaju sve ključne sastojke za odmor iz snova, ali i reputaciju „igraonice za milionere” koja odvraća ostale putnike. Dobra vijest je da pored ekskluzivnih vila u ponudi ima jeftinijih kreolskih gostionica i apartmana koji su nicali poslednje decenije. Konkurencija je takođe skresala i cijenu avionske karte. Ovo nije samo mjesto za ispijanje koktela na plaži. U ponudi su i ronjenje s bocom, putovanja brodićem, šetnja... Sejšeli nisu bez razloga ponijeli epitet „Galapagosa u Indijskom okeanu”.

Belgija: Ova zemlja ima živopisne gradiće poput Briža i Antverpena i prijestonicu Brisel s divnim muzejima. Hrana i piće su uživanje za čula – sjetite se ko ima najbolje pivo, čokoladu i čips. Ipak, riječi odmor i Belgija obično ne idu zajedno. Od sledećeg godine očekuje se mnogo posjetilaca zbog godišnjice početka Prvog svjetskog rata, i to bi moglo da promijeni percepciju. U otkrivanju Belgije putnik će naići na srednjovekovne gradove u kojima se sreću kultura i gastronomija, gotske zgrade, slike Van Ajka i Brojgela, kanali i sjajne prodavnice.

Makedonija: Sledeće godine završava se veliko renoviranje prijestonice Skoplja. Grad je u međuvremenu postao gostoljubiviji, sa mnogo novih hostela, vinskih barova i kafića i jednom od najboljih klupskih scena u jugoistočnoj Evropi. Osim poznatih turističkih odredišta kao što su Ohrid, ski-centar Mavrovo i arheološki lokalitet Stobi, sve veća konkurencija im je Berovo na granici sa Bugarskom. Na idiličnom istoku obnavlja se staro Kratovo sa kamenim mostovima iz osmanske ere, a u centralnoj vinogradarskoj regiji nove kvalitetne vinarije ugostiće žedne putnike.

Malezija: S planom da privuče 28 miliona turista, Malezija sprema niz novih atrakcija, od kojih pažnju izazivaju najveći park ptica u jugoistočnoj Aziji u Melaki sa 6.000 primjeraka i Legolend Malezija. Do zemlje je sada lakše doći jer niskobudžetne avio-kompanije nude povoljne cijene. Sada su dostupne nedjeljne direktne linije od raznih gradova, od Istanbula do Pjongjanga. Nevjerovatna iskustva očekuju putnika na malajskom Borneu, a aktivni putnici mogu da otkriju zemlju na dva točka jer se novim projektima spremaju biciklističke staze po Kuala Lumpuru ili duž cijele obale poluostrva Penang.

Izvor: b92.net

Portal Analitika