Abiznis

Unaprijediti skijališne kapacitete

1811turizam
U
cilju što bolje pripreme nastupajuće zimske turističke sezone potrebno je unaprijediti skijališne kapacitete kroz izgradnju novih i renoviranje postojećih ski staza i žičara, sa topovima za vještačko osnježivanje staza, veći broj ski servisa, škola skijanja i mogućnosti najma ski opreme, poboljšanje smještajnih kapaciteta na sjeveru Crne Gore, poboljšanja infrastrukture, putnih pravaca, kao i promotivne aktivnosti, ocijenjeno je na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Unaprijediti skijališne kapacitete
Portal AnalitikaIzvor

Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva, kojim je predsjedavao Dragan Purko Ivančević, razmotrio je rezultate ostvarene u ovom sektoru tokom prvih devet mjeseci ove godine. Na sjednici su učestvovali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turisticke organizacije i Uprave za inspekcijske poslove.

“Odbor je ocijenio kao prioritetne aktivnosti za naredni period pripremu zimske sezone, nastavak aktivnosti na suzbijanje sive ekonomije u oblasti turizma i  ugostiteljstva, kao i unapređenje turističke ponude kroz regionalno udruživanje i produženje sezone”, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

Iskazana je potreba uvođenja one-stop-shopa za nerezidentne radnike, kao i unapređenja usluga Aerodroma uz niže cijene.

Direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović istakao je da je "Crna Gora na pedalj od toga da postane visoko kvalitetna turistička destinacija u svim segmentima“, te da sinergija javnog i privatnog partnerstva nigdje nije tako jaka kao u turizmu.

Ocijenio je da postoji mogućnost rasta i razvoja zimskog turizma, kako na sjeveru tako i u ostalim djelovima zemlje.

“Zimsku sezonu bi osnažio kongresni turizam”, smatra on.

Nacionalna turistička organizacija koja, prema njegovim riječima, efikasno promoviše turističku ponudu Crne Gore, prikuplja podatke za kreiranje atraktivnih turističkih aranžmana koji će biti ponudi na turističkim tržištima.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su podsjetili da su prihodi od turizma za osam mjeseci ove godine iznosili su 609 miliona eura, što je tri odsto više nego u uporednom prošlogodišnjem periodu.

Efekti koje generiše turizam, prema riječima pomoćnice ministra Željke Radak, pokazali su izuzetno velikim i utiču na sve ostale grane.

Ona je kazala da je sezona dobro pripremljena. Otvoreno je 17 novih hotela sa 1.800 kreveta. Upošljeno je 11,4 odsto domaće radne snage nego prethodne godine. Istakla je značaj primjene novih kriterijuma za davanje plaža pod zakup, koji su rezultat inicijative Privredne komore i turističke privrede, po kojima se ponuđena cijena i reference jednako vrednuju.

Uspješnu sezonu karakterisao je manji broj pritužbi gostiju nego prošle godine.

Predstavnica Uprave za inspekcijske poslove Svetlana Šljivančanin je kazala da je za četiri mjeseca ljetnje sezone obavljeno 23.650 inspekcijskih nadzora i utvrđeno 11.926 nepravilnosti.

“Između ostalog, izrečena je 6.378 opomena, 3.375 rješenja o uklanjanju nepravilnosti, 1.381 zabrana obavljanja djelatnosti, 101 objekat je zapečaćen, 312 objekata je uklonjeno. Podnijeto je 188 zahtijeva za pokretanje prekršajnog postupka i po njihovom okončanju predviđa se prihod od 175.384 eura. Podnijeta je 31 krivična prijava. Izdato je 8.180 prekršajnih naloga u iznosu od oko 2,5 miliona eura. Oduzeta je roba u vrijednosti 47.786 eura”, istakla je ona.

Predsjednik Odbora Dragan Ivančević izrazio je zadovoljstvo aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije, od čega je prihodovano 100 miliona eura. Naglašava da je svođenje sive ekonomije imperativ i za narednu godinu.

Odbor je uputio inicijativu prema Ministarstvu održivog razvoja i turizma za organizovanje sastanka sa nevladinom organizacijom za zaštitu prava autora muzike PAM, na kojem bi bile razjašnjene nedoumice koje turistički radnici imaju u vezi sa plaćanjem tantijema.

Turističkim poslenicima predstavljene su informacija o realizaciji aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u turizmu i Arbitraža pri Privrednoj komori Crne Gore.

Portal Analitika