Region

Radomir Marković traži pomilovanje

1811markovic
B
ivši načelnik Resora državne bezbjednosti Radomir Marković podnio je zahtjev za pomilovanje predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, prenosi Portal B92.

Radomir Marković traži pomilovanje
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo pravde i državne uprave je, shodno zakonskoj proceduri, dalo mišljenje o tom zahtjevu i proslijedilo ga Predsjedništvu.

Prema zakonu o pomilovanju, ne postoji rok do kog predsjednik mora da odgovori na Markovićev zahtev. Zakon takođe ne ograničava koliko puta neko može da traži pomilovanje.

Radomir Marković (67) je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i Ivana Stambolića i nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u specijalnom zatvoru u Požarevcu.

Prethodnih dana beogradski mediji prenosili su nezvanične informacije da su istražni organi ponudili Markoviću kaznu od 15 godina zatvora umjesto 40 za ta dela, ako progovori o ubistvima iz vremena Slobodana Miloševića, kao što je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

List Danas je danas objavio da je Radomir Marković razgovarao o ubistvu Slavka Ćuruvije sa istaknutim tužiocem i visokim obavještajnim zvaničnikom prethodne vlasti u Srbij.

Prethodno je list Politika objavila da je Marković iz zatvora poslao poruku da će "Srbija biti na koljenima" ako objavi saznanja iz vremena kad je bio na čelu te službe.

Izvor: b92.net

Portal Analitika