Svijet

OLAND: Jerusalim prijestonica dvije države

1811oland
P
redsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je danas da se njegova zemlja svim sredstvima bori protiv antisemitizma.

OLAND: Jerusalim prijestonica dvije države
Portal AnalitikaIzvor

Oland je ovo izjavio u specijalnom obraćanju u izraelskom parlamentu, prenio je AFP.

"Francuska se bori svim svojim moćima protiv antisemitizma u bilo kakvom obliku", dodao je on.

"Mogu da potvrdim u ovom domu posvećenost Republike Francuske da vodi računa o bezbjednosti i sigurnosti Jevreja u Francuskoj", rekao je Oland.

Izraelskim parlamentarcima, Oland je prenio da Jerusalim mora da bude buduća prijestonica obje države, i Izraela i države Palestine.

"Stav Francuske je poznat - rješenje kroz pregovore, sa državom Izrael i državom Palestinom s tim da im obijema prijestonica bude Jerusalim, zajednički život u miru i bezbjednosti", rekao je on.

Francuski predsjednik zatražio je ranije danas "potpuni prekid" izgradnje naselja za jevrejske naseljenike na području koje Palestinci žele za svoju buduću državu.

"Francuska zahtijeva potpuni prekid izgradnje naselja", istakao je Oland tokom prve posjete palestinskoj teritoriji, prenijela je agencija AFP.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Ramali sa svojim palestinskim kolegom Mahmudom Abasom, Oland je upozorio na to da je izgradnja naselja za jevrejske naseljenike problematična zbog mirovnih pregovora izraelskih i palestinskih lidera, koji već tri mjeseca gotovo da ne pokazuju nikakav napredak.

Od kada su se, krajem jula, izraelski i palestinski pregovarači vratili za pregovarački sto, zvanični Tel Aviv je najavio izgradnju hiljade novih stanova za jevrejske naseljenike, što je razljutilo palestinske vlasti.

Abas je, ipak, juče izjavio da će mirovni pregovori sa Izraelom nastaviti da se održavaju u narednih devet mjeseci, kako je i dogovoreno sa Vašingtonom, "bez obzira na to šta se dešava na terenu".

Izvor: b92.net

Portal Analitika