Društvo

Lukšić u radnoj posjeti Berlinu

1811luksic
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić boravio je u dvodnevnoj radnoj posjeti Berlinu, gdje je juče u Bundestagu prisustvovao ceremoniji tradicionalnog obilježavanja "Dana narodne žalosti", u znak sjećanja na žrtve rata. Svečanom činu je prisustvovao predsjednik Njemačke, Joahim Gauk, sa kojim je ministar Lukšić imao kraći susret uoči početka ceremonije, saopšteno je iz Lukšićevog kabineta.

Lukšić u radnoj posjeti Berlinu
Portal AnalitikaIzvor

Drugog dana posjete, Lukšić je imao odvojene sastanke sa savjetnicima kancelarke Merkel za spoljnu i bezbjednosnu politiku Kristofom Hojzgenom i evropska pitanja Nikolausom Mejer Landrutom, kao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Emili Haber, ministrom za Evropu pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije Angelikom Sval Diren,  kao i sa predsjednikom Saveza za brigu o ratnim grobovima Markusom Mekeom.

„U posebnom fokusu su bila pitanja implementacije usvojene legislative i primjena akcionih planova u susret očekivanom otvaranju pregovaračkih poglavlja 23 i 24 do kraja ove godine.  Sagovornici su razmijenili mišljenja o unutrašnjoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i modalitetima jačanja  regionalne saradnje. U tom kontekstu, iskazano je interesovanje i za inicjativu Zapadnobalkanske šestorke“, stoji u saopštenju.

Potpredsjednik Lukšić iskazao je zahvalnost na sveukupnoj podršci Njemačke reformskom procesu i progresu Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU i  NATO. Informisao je sagovornike o dinamici aktivnosti u pregovaračkom procesu, kada je riječ o novom pristupu, imajući u vidu da će naše iskustvo u poglavljima 23 i 24 poslužiti kao dobar primjer zemljama regiona na putu evropske integracije.

„Na fonu evroatlantskih integracija, potpredsjednik je podsjetio da je Crna Gora otpočela implementaciju četvrtog akcionog plana za članstvo u NATO koji tretira sva ključna pitanja iz tog domena, te izrazio naša očekivanja da će ispunjavanje naših obaveza, kao i širi regionalni aspekti članstva u NATO biti na odgovarajući način vrednovani u nastupajućem periodu“, zaključak je saopštenja.

Foto: mfa.rs

Portal Analitika