Društvo

POŠA: Crna Gora sljedeća članica EU i NATO-a

1811nato
C
rna Gora je sljedeća članica Evropske unije i NATO-a, poručio je premijeru Milu Đukanoviću, ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša.

POŠA: Crna Gora sljedeća članica EU i NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je ambasadoru Poši poželio uspjeh u obavljanju diplomatske misije u Crnoj Gori i ocijenio da su ukupni odnosi Crne Gore i Mađarske na zavidnom nivou u svim oblastima od obostranog interesa. Posebno se zahvalio na dosadašnjoj podršci Mađarske reformskim procesima u Crnoj Gori i njenim evroatlantskim i evropskim ciljevima.

"Nastavak politike proširenja NATO u skladu sa individualnim učinkom svake države aspiranta je od strateške važnosti za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i šire. S tim u vezi Vlada će, i u narednom periodu, nastaviti s posvećenim radom na ispunjavanju pretpostavki za dobijanje poziva za članstvo“, istakao je Đukanović.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša je naglasio da će njegova zemlja nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na putu u NATO i EU, te kazao da smatra da će Crna Gora biti sljedeća članica obje organizacije, jer je, kako je ocijenio, od obnove nezavisnosti ostvarila najveći napredak u regionu.

Tokom sastanka sagovornici su posebno identifikovali važnost saradnje na ekonomskom planu, a naročito u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u cilju daljeg jačanja veza između dvije prijateljske države.

"S tim u vezi ambasador Poša je istakao da Mađarska planira da nastavi ulaganja u Crnu Goru koju doživljava kao centar za pristup drugim tržištima u regionu Zapadnog Balkana", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Članstvo Crne Gore u NATO-u i EU važno i za stabilnost Zapadnog Balkana: Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je danas i ambasadorku Francuske u Crnoj Gori Veronik Brimo kojoj je poželio uspjeh u obavljanju dužnosti.

Đukanović je ocjenio da su bilateralni odnosi Crne Gore i Francuske veoma kvalitetni i svestrani, te se zahvalio na podršci koju Francuska kontinuirano pruža reformskim procesima u našoj zemlji.

"Sveobuhvatne reforme doživljavamo prije svega kao unutrašnju potrebu i preduslov daljeg demokratskog i ekonomskog razvoja“, naglasio je predsjednik Vlade.

Ambasadorka Brimo je iskazala zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima dviju država i naglasila spremnost Francuske da podrži dalje približavanje naše države NATO-u i Evropskoj uniji.

"Sagovornici su se saglasili sa potrebom jačanja ekonomskih veza i saradnje u oblasti kulture i obrazovanja, te razmjenili mišljenja o dinamici evropskog i evroatlanstskog puta Crne Gore, pri čemu je naglašena važnost članstva Crne Gore u EU i NATO i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Portal Analitika