Društvo

MPR: Peta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila

1811lisice
P
eta kampanja oralne vakcinacije lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila, u okviru projekta iskorjenjivanja te bolesti, koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Veterinarska uprava Crne Gore, će se sprovesti tokom narednih dana, na teritoriji Crne Gore. Planirano je da vakcinacija traje pet dana, ukoliko to vremenske prilike dozvole.

MPR: Peta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila
Portal AnalitikaIzvor

„Avioni koji izbacuju mamce s vakcinama protiv bjesnila narednih dana preletjeće cijelu teritoriju Crne Gore i distribuirati mamce s vakcinama, izuzimajući vodne i urbane površine. Kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila, u okviru višegodišnjeg programa iskorjenjivanja bjesnila, je zajednički projekat finansiran od strane EU i Crne Gore. Ovu, petu kampanju finansira EU“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako navode iz Ministarstva „iako do sada nijesu zabilježene nikakve neželjene posljedice po ljude, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Veterinarska uprava skreće pažnju građanima da se u narednom periodu, iz aviona, bačeni mamci sa vakcinama mogu naći u prirodi, pa su zato potrebne određene mjere opreza“.

„Ne treba dodirivati mamce sa vakcinom,  jer su oni namijenjeni lisicama. Posebno važno je to objasniti djeci. Ako u svom dvorištu, bašti ili na imanju pronađete mamac vakcine za divlje životinje, stavite rukavice ili plastičnu kesu na ruke i bacite mamac u obližnju šumu. U slučaju da ste dodirnuli mamac nezaštićenom rukom, dobro operite ruke deterdžentom i vodom. Takođe, ako ste dodirnuli kapsulu koja se nalazi u unutrašnjosti vakcine-mamca, osim da operite ruke, treba da se obratite ljekaru. Dvije nedelje nakon vakcinacije, pse i mačke držite zatvorene i nemojte im dozvoliti, kao ni drugim domaćim životinjama, da budu u zoni vakcinacije“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Kontinuiranim sprovođenjem oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda, najmanje pet uzastopnih godina, postiže se ostvarivanje dugoročnog cilja potpunog iskorijenjivanja bjesnila na širem području Balkana i Evrope.

Portal Analitika