Društvo

Kvir Montenegro podnio pritužbe protiv Milana Radovića

1811kvir
N
VO Kvir Montenegro, organizator Montenegro Pride-a koji je održan 20. oktobra u Podgorici, podnio je pritužbe protiv službenika Ministarstva pravde, v.d. načelnika kazneno-popravnog doma Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Milana Radovića povodom javnog podstrikivanja na diskriminaciju i širenja mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama, Kvir Montenegru i predsjedniku Upravog odbora te organizacije Danijelu Kaleziću.

Kvir Montenegro podnio pritužbe protiv Milana Radovića
Portal AnalitikaIzvor

Radović je kontinuirano javno objavljivao homofobične objave na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk uoči, tokom i nakon održavanja Montenegro Pride-a, a što je prenešeno i u medijima na sam dan održavanja Povorke Ponosa“, stoji u saopštenju Kvir Montenegro.

Kako dalje navode Kvir Montenegro je pritužbe podnio Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Ministarstvu pravde, Savjetu za zaštitu od diskriminacije i Etičkom odboru Uprave za kadrove Crne Gore, zbog toga što  je Radović širio neistinite informacija o plaćanju učešća na povorci ponosa osobama koje su bile dio Montenegro Pride-a, nazivao taj događaj nasiljem nad moralnom i ljudskom prirodom i "nasrtaja nad moralnim opredjeljenjem većine građana" i agresivnom "pomocijom abnormalnog seksualnog opredjljenja" koje "stiže sa svih strana", uz nazivanje LGBTIQ osoba "šacicom egzibicionista".

„Kvir Montenegro smatra da je u pitanju slučaj diskriminacije koji se ne može dovesti u pitanje, te napominje i da deklarativno zalaganje gospodina Radovića za kažnjavanje nasilnika koji su tokom trajanja Montenegro Pride-a vršili nasilje i uništavali javnu imovinu ne može biti olakšavajuća, niti okolnost koja ga može osloboditi odgovornosti za učinjenu diskriminaciju“, navode iz ove NVO.

Iz NVO Kvir Montenegro smatraju da „svojim javnim djelovanjem na društvenoj mreži Fejsbuk, Radović je direktno nanio štetu politici, dosadašnjim dostignućima i ugledu Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde kada su promocija i zaštita ljudskih prava LGBTIQ osoba u pitanju“.

„Kvir Montenegro je zatražio i disciplinsko sankcionisanje gospodina Radovića, kao i iskorištavanje svih ostalih dostupnih mogućnosti kada je sankcionisanje tog službenika Ministarstva pravde u pitanju i zahtijeva da Radović obriše sve homofobične objave sa svog profila na društvenoj mreži Fejsbuk i uputi javno izvinjenje zbog diskriminacije i širenja netrpeljivosti i mržnje prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori“ zaključak je saopštenja NVO Kvir Montenegro.

Portal Analitika