Region

Ilić: Na Kipar iznijeto bar tri milijarde maraka

1811velja
I
z Srbije je na Kipar iznijeto više od tri milijarde njemačkih maraka, što je utvrđeno 2001. godine, izjavio je danas ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Iiić, i ocijenio da bi taj problem nestalih para trebalo ponovo aktivirati, prenosi RTS.

Ilić: Na Kipar iznijeto bar tri milijarde maraka
Portal AnalitikaIzvor

Ilić je novinarima kazao da je, i pored dokumentacije kojom je uz pomoć kiparskih vlasti utvrđeno da je novac iz Srbije bio na Kipru, cijeli slučaj zataškan.

Ilić je rekao da je kao član radnog tima po nalogu Vlade 2001. godine putovao na Kipar kako bi utvrdio što se sa tim novcem desilo.

"U tročlanom timu ja sam bio predstavnik Vlade, a sa mnom su putovali i predstavnik Narodne banke Srbije kao i predstavnik MUP-a", rekao je Ilić.

On je objasnio da je taj tim došao do dokumenata o srpskom novcu na Kipru uz pomoć tadašnjeg predsjednika Kipra, ministra policije Kipra, kao i uz pomoć srpske bankarke Borke Vučić.

"Sve podatke smo iskopirali i dostavili ih tadašnjem premijeru i ministru finansija i u toj dokumentaciji se tačno vidi da je bilo novca", rekao je Ilić.

Ilić je kazao da su nakon toga ti računi na Kipru počeli da se prazne i da su sredstva prebacivana u druge zemlje i kompanije van Kipra.

On je istakao da izvještaji još postoje i podsjetio da je tadašnji ministar pravde Vladan Batić podnio krivične prijave zbog zloupotreba sa novcem prebačenim iz Srbije na Kipra, i da je njega uzeo za svjedoka, pored Borke Vučić i Vuka Obradovića koji je bio zadužen u tadašnjoj Vladi za borbu protiv korupcije.

"To je neko zataškao. Do danas to stoji i očekujemo da bi trebalo da se aktivira", rekao je Ilić.

rts.rs

Portal Analitika