Društvo

Baković podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Ustavnog zakona

1710suckobakovicok
Z
aštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Ustavnog zakona za sprovođenje amandmana na Ustav i Zakona o Ustavnom sudu kojim je regulisan izbor sudija tog suda.

Baković podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Ustavnog zakona
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da crnogorska Skupština i predsjednik države preduzimaju konkretne aktivnosti za izbor svih sudija Ustavnog suda, iako se za to nijesu stekli uslovi propisani najvišim pravnim aktom.
Osporenom odredbom člana 5 Ustavnog zakona propisano je da se javni poziv za izbor svih sudija Ustavnog suda raspisuje u roku od 30 dana od usklađivanja propisa iz tog člana.
- Osporenom odredbom člana 93 Zakona o Ustavnom sudu propisano je da do izbora svih sudija Ustavnog suda, odnosno potrebnog broja sudija Ustavnog uda za odlučivanje u skaldu sa Ustavom i ovim zakonom, dosadašnji predsjednik i sudije Ustavnog suda nastavljaju sa radom - naveo je Baković.
On smatra da osporene odredbe nijesu saglasne sa Ustavom.
- Njima se, u suštini, predsjedniku i sudijama Ustavnog suda skraćuje mandat i određuje prestanak funkcije, mimo propisanih uslova i procedure određene u članu 154 Ustava - naveo je Baković.
Takvim propisivanjem, smatra on, zakonodavac je osporenim odredbama prekoračio granice svojih ovlašćenja, jer je zakonom na drugi način uredio Ustavom utvrđene uslove i postupak za prestanak funkcije predsjednika i sudija Ustavnog suda prije isteka vremena na koje su izabrani.

Portal Analitika