Društvo

YIHR pruža besplatnu pravnu pomoć žrtvama torture

yihr
I
nicijativa mladih za ljudska prava u narednih 30 mjeseci istraživaće navode policijske i zatvorske torture nad pritvorenicima i zatvorenicima, ali nadgledaće i način na koji se predmeti procesuiraju pred institucijama.

YIHR pruža besplatnu pravnu pomoć žrtvama torture
Portal AnalitikaIzvor

U naredne dvije ipo godine, Inicijativa mladih za ljudska prava pružaće besplatnu pravnu pomoć žrtavama torture, u prvom redu osuđenim i pritvorenim licima ali i njihovim poodicima. Koordinator projekta Milan Radović:

«Vršićemo monitoring i istraživanje svih slučajeva i navoda torture dok se oni procesuiraju pred institucijama i pratićemo ih do posljednjih pravnih ljekova.»

Radović kaže da je mnogo više policijskih i zatvorskih službenika, koji su neljudski postupali, nego što ih je procesuirano. Inicijativa je, od 2007 do 2012 registrovala 180 navoda zlostavljanja, ističe Radović.

«51 predmet je bio pred domaćim sudovima. Na kraju je bilo 22 pravosnažno osuđujuće presude, od kojih su čak 18 bile uslovne a bile su četiri kazne zatvora i to minimalne, svega tri do šest mjeseci zatvora za počinioce torture.»

Radović navodi da su službenici uglavnom fizički zlostavljali a samo jedan je otpušten.

U Albaniji, od 2010. nije registrovan nijedan slučaj nehumanog ponašanja prema pritvorenicima ili zatvorenicima, napominje Erinda Blaca iz albanskog Centra za rehabilitaciju.

«Iako postoje slučajevi kad je policija bila brutalna, kada su koristili prekomjernu silu prilokom hapšenja. Na kraju se to završi kao prekomjerna upotreba sile a ne tortura.»

Pored Crne Gore i Albanije, projekat će biti sproveden i u Srbiji. Maja Mićić iz beogradske Inicijative mladih naglašava njegov značaj zbog evropskih integracija.

«Posebno Poglavlja 23 i 24 gdje se najviše govori o ljudskim pravima, stvaraju plodno tle u odnosu vlasti i civilnog sektora da se određena pitanja stave na vrh prioriteta i da se njima institucije malo detaljnije pozabave.»

Projekat, u okviru kojeg će takođe biti edukovani policijski i zatvorski službenici, kao i studenti Pravnog i Medicinskog fakulteta, podržava Evropska komisija. (Antena M)

 

Portal Analitika