Politika

CDT: Crnogorska Vlada najtransparentnija u regionu

kojo
C
rnogorska Vlada najtransparentnija je vlada u zemaljama regiona pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju. Direktor CDT-a Dragan Koprivica, kaže da je to dobra vijest.

CDT: Crnogorska Vlada najtransparentnija u regionu
Portal AnalitikaIzvor

- To je dobra vijest, medjutim loša vijest je da i pored tako dobrog rezultata Vlada objavljuje samo pola informacija koje bi trebalo u ovom trenutku, kaže Koprivica.

U izvještaju se navodi da naša Vlada ne objavljuje izvještaje o radu za prethodne godine, ne objašnjava godišnje prioritete a izvještaji o budžetu nijesu izdvojeni niti dodatno pojašnjeni. Ipak, postoje i pomaci. Ivana Drakić:

- U odnosu na naša slična prethodna istraživanja možemo da primijetimo napredak Generalnog sekretarijata u objavljivanju dokumenata u vezi sa javnim nabavkama. Uz to, pozitivno je što Vlada ima tviter nalog ali se taj nalog ne ažurira redovno niti je interakcija sa građanima na adekvatnom nivou, kaže Drakić.

Slična situacija je i sa ministarstvima pojedinačno-ostvarila su najbolji regionalni rezultat iako objavljuju svega 40 odsto informacija. Najbolje rangirano je Ministarstvo finansija a najgore Ministarstvo rada i socijalnog staranja:

- Zvuči nevjerovatno da nijedno ministartsvo ne objavljuje svoj godišnji budžet i nama se nameće zaključak da ministarstva ne smatraju da je potrebno da planiranje i trošenje sredstava objašnjavaju građanima, objašnjava ona.

Na skali transparentnosti država drugo mjesto zauzela je Srbija, potom BiH a na posljednjem je Makedonija. (Antena M)

 

Portal Analitika