Kultura

Duo Krivokapić – Cerović snima Baha za „Naxos“, u decembru gostuju u Urugvaju

1811gitaristicki1
C
rnogorski gitaristički duo, koji čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, potpisali su ugovor sa čuvenom izdavačkom kućom Naxos za snimanje dva albuma sa kompozicijama Johana Sebastiana Baha.

Duo Krivokapić – Cerović snima Baha za „Naxos“, u decembru gostuju u Urugvaju
Portal AnalitikaIzvor

- Crnogorski gitaristički duo je odabran da snimi transkripcije šest Bahovih Engleskih svita, koje su u originalu pisane za čembalo, a predstavljaju biser muzičke literature - Bahovog opusa, baroka i klasične muzike uopšte. Ovakav poduhvat predstavlja dosada nezabilježen integralni tonski zapis za duo gitara pomenute muzike – kazao je Cerović za Portal Analitika.

Albumi će biti snimani u studiju „Naxos“-a u Torontu, a za produkciju je zadužen Norbert Kraft.

„Naxos“ je najveća izdavačka kuća za zvučne zapise iz domena klasične muzike. Cerović podsjeća da ta kompanija od osnivanja nosi ideju da se zabilježi i objavi cjelokupno umjetničko muzičko nasljeđe čovječanstva.

- Projekti snimanja i izdavanja muzike su organizovani na način da se određeno djelo ili čitavi opusi pojedinih kompozitora povjeravaju najreprezentativnijim umjetnicima i ansamblima. Cilj je da muzika uvijek bude u prvom planu, i da takve interpretacije postanu referentne u stilskom, žanrovskom i umjetničkom smislu – dodaje on.

1811naxosInače, Crnogorski gitaristički duo nastupiće 24. novembra u Glivicama, u Poljskoj, na Internatiocionalnom festivalu gitare. Prva sedmica decembra Krivokapiću i Ceroviću je rezervisana za Urugvaj, gdje će biti gosti Međunarodnog gitarskog takmičenja „Raul Sanchez Clagett“. Tamo će održati master-klas i prirediti koncert. Prema najavama, narednu godinu duo će započeti master-klasom i koncertom na još jednom međunarodnom manifestacijom – Gitarskim festivalom u Koimbri, koji će od 3. do 6. jaunara biti održan u tom portugalskom gradu.

Podsjećamo, Crnogorski gitaristički duo je nastao 2005. godine. Čine ga dvojica istaknutih crnogorskih gitarista Goran Krivokapić i Danijel Cerović, čiji zajednički repertoar obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je već uspješno nastupao u Crnoj Gori. Pored ostalog, premijerno su izveli Koncert „Madrigal“ sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, a bili su gosti i važnih festivala poput A tempa i Kotor Art-a, kao i u Njemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Sloveniji, BiH, Albaniji i Poljskoj. Muzički centar Crne Gore je na proljeće izdao njihov album sa djelima Pjacole, Bogdanovića i Domenikonija. Crnogorski gitaristički duo, kao projekat, sufinansira Ministarstvo kulture Crne Gore.

Portal Analitika